Sunday, May 5, 2024
HomeНовиниБългарияЧастично бедствено положение в област Смолян

Частично бедствено положение в област Смолян

Река Върлешница отнесе временния пешеходен мост в родопското село Първенец

Областният управител Стефан Сабрутев обяви частично бедствено положение в Смолянска област, съобщиха от областна администрация. Община Смолян пък обяви бедствено положение тази сутрин в 8,00 часа заради проливните дъждове, които затвориха пътища в общината.
“Най-зле е положението в село Мугла”, съобщи зам.-кметът инж. Мариана Цекова. Доброволци, служители от пожарната и техника тръгват за селото, за да разчистват пътя. Затворени са пътищата и до селата Киселчово, Кремене, Сивино и Чепляд.
Реката в Смилян е излязла от коритото си, а кметството в Горна Арда е наводнено. Свлачище откъсна пътя Девин-Смолян в района на село Широка лъка. Заради дъждовете са се активизирали свлачища и наноси по пътищата.
Усложнена остава обстановката в област Смолян вследствие на проливите валежи през изминалото денонощие. В общините Неделино, Рудозем, Девин и Смолян е обявено бедствено положение, а в общините Борино и Мадан – частично бедствено положение, стана ясно на заседанието на Областния кризисен щаб при бедствия и аварии.
През изминалата нощ нивото на река Арда в Рудозем се е покачило и водата започнала да прелива в централната градска част.
По данни на кмета има наводнен трафопост в града и електроснабдяването на почти цялата община Рудозем е било прекъснато. Това наложило кметът Румен Пехливанов да обяви бедствено положение.

В община Златоград за по-малко от 24 часа са се излели над 120 литра на кв. м дъжд. Реката е излязла от речното корито в най-ниската си точка и заляла пътното платно на републиканския път за Кърджали, който останал затворен до оттичане на водата. Кризисният щаб е свикан своевременно и съвместно с Районна служба “Пожарна безопасност и защита на населението” са изградени защитни диги.
Една къща в кв. “Граничар” на Златоград е наводнена.
В община Смолян са нанесени множество поражения по пътната мрежа, прекъснат е пътят за село Мугла. Залят е пътят Смилян-Арда, в района на село Кошница. Сериозни пропадания има и по пътя Стойките-Широка лъка.
В община Девин поражения има основно по пътната инфраструктура. През цялата изминала нощ екипи са се отзовавали на сигнали за паднали дървета по пътищата на територията на област Смолян.

Високи нива на водата в река Върлешница отнесоха временния пешеходен мост в родопското село Първенец, съобщи за БТА кметът на село Ренета Плевнелиева.
Тя съобщи още, че временно е затворен и обходният път за автомобили и за момента е възпрепятствано цялостното преминаване от двете страни на реката. Очаква се на място да пристигне багер, който да разчисти наносите, които са запушили тръбите и да се отвори за преминаване обходният път за автомобили, поясни Плевнелиева. Тя добави, че през нощта реката е придошла, бутнала е временното пешеходно мостово съоръжение, като и в момента нивото на водата в коритото на реката е високо, а водата е провлачила и корубите надолу по реката.
От края на октомври на моста над река Върлешница се извършва ремонт. Изгражда се нова стоманобетонна конструкция с две платна и два нови пешеходни тротоара. Мостът е най-пряката връзка между селата от Родопската яка и един от най-важните проекти за общината.

RELATED ARTICLES

Most Popular