Честит юбилей! Легендарният защитник на „Беласица” Стоил Бояджиев – на 50

Стоил Димитров Бояджиев е роден на 27 декември 1971 година. Първите си стъпки във футбола прави в ДЮШ на „Беласица” при треньора Илия Карадалиев. Постоянен титуляр като защитник във всички възрастови групи на отбора до 1989 година. Отбива военната си служба в София. След уволнението от казармата е поканен от старши треньора на „Граничар” (Кулата) Христо Бакалов и е постоянен титуляр на отбора във „В” група. Престоява там една година, след което е привлечен в мъжкия отбор на „Беласица”, чийто президент е Костадин Хаджииванов. С основни заслуги е за безпрепятственото влизане на мъжкия отбор на „Беласица” от „В” до „А” група под ръководството на старши треньора Илия Илиев. По-късно негови треньори в „А” група са Григор Петков, Димитър Алексиев, Петър Курдов, Людмил Горанов.
Стоил Бояджиев навърши 50-годишна възраст. Като един от легендарните футболисти, допринесли за авторитета на футбола в Петрич, той даде ексклузивно интервю за “Вяра”.
– Честит юбилей. Как се чувстваш на 50-годишна възраст?
– Здравословно добре. Радвам се на семейството си, което със зет ми Йордан и внука Самуил се увеличи. Добре вървят нещата и с бизнеса. Дай Боже дълги години да съм така, както сега.
– Ти беше един от най-бързите защитници на мъжкия отбор на ПФК „Беласица”. Справи се с не един и двама бързоноги нападатели на противниците, включително и от именитите български клубове в страната. Кои са най-паметните ти мачове в кариерата като футболист на „Беласица” в „А” група?

 


– Незабравима е победата на изпълнения докрай стадион „Цар Самуил” срещу дългогодишния шампион на България, с име и в Европа, достигайки до полуфиналната фаза за КЕШ, сега Шампионска лига, отбор на ЦСКА. Победата бе с 2:0 при треньора Димитър Алексиев с две прекрасни попадения на сръбския футболист Нешко Милованович. На стадион „Бончук” в град Дупница победихме отбора на „Литекс” отново при треньора Димитър Алексиев и с гол пак на Нешко Милованович. В тези мачове имах тежката задача да опазя Румен Христов от ЦСКА, а от „Литекс” – бразилеца Мота. И след двата мача бях поздравен лично от наставника Димитър Алексиев за добре изпълнените задачи. Това беше голяма чест за мен, защото Димитър Алексиев е голямо име в българския футбол, ненапразно достигна и до поста селекционер на младежкия национален отбор на страната ни. За мен той е голям футболен специалист. Подготви ни отлично както физически, така и тактически и психически. Правеше ми впечатление, че при разбора преди всеки мач даваше много правилни указания как да опазваме противниковите футболисти, защото познаваше добре качествата им. Много добре се чувствах на терена с местните футболисти Емил Шаламанов и Валери Яков.
– Интересуваш ли се от развоя на нещата в ОФК „Беласица” (Петрич)?
– Следя най-редовно развитието на отборите от клуба. Посещавам мачовете на мъжкия отбор и като домакини, и като гости. Все пак синът ми Симеон Бояджиев е в сегашния отбор на мъжкия отбор.
– За какво си мечтаеш?
– Да сме живи и здрави аз и голямото ми семейство, което се увеличи след омъжването на дъщеря ми. С нетърпение очаквам отборът на „Беласица” на първо време да стане член на Втора професионална лига, а по-късно и на Ефбет лига. Зная, че са смели мечти, но не са неосъществими.
– Помагаш ли с нещо на сина си, който е основна единица в отбора на „Беласица”?
– Давам му съвети за поведението и играта на терена и извън него, като дебело подчертавам, че футболът е колективна игра, трябва всички да си помагат, кой с каквото може, за да се стигне до пълен успех във всеки един двубой.
– Какво си пожела за 2022 година?
– Преди всичко здраве на семейството и близките и късметът да ни преследва през цялата година. Дай Боже футболистите на мъжкия отбор на „Беласица” да изиграят силни мачове напролет и да окупираме първото място в таблицата, даващо право за участие във Втора професионална лига от есента.

Ташко СУЛЬОТОВ