Monday, May 6, 2024
HomeРегионБанскоЧетирима депутати има ГЕРБ-СДС от Първи изборен район - Благоевград

Четирима депутати има ГЕРБ-СДС от Първи изборен район – Благоевград

ДПС и „Продължаваме промяната“ – по двама

Четирима депутати има ГЕРБ -СДС от Първи изборен район – Благоевград; ДПС и „Продължаваме промяната“ – по двама, сочи справка в официалния сайт на Централната избирателна комисия (ЦИК). „Възраждане“, „БСП за България“ и „Български възход“ имат по един депутат.

За единадесет мандата в област Благоевград на парламентарните избори на 2 октомври за гласовете на избирателите се бориха 238 кандидат-депутати от 27 партии и коалиции. След обработка на данните, разпределението показва, че най-много депутати – четирима, влизат в новия парламент от коалиция „ГЕРБ – СДС“. Това са Росен Желязков, Стефан Апостолов, Костадин Стойков и Георги Георгиев.

Росен Желязков е водач на листата на коалицията за област Благоевград, като оглавява листата на ГЕРБ – СДС и на предходните избори през ноември 2021 г. По професия е юрист, народен представител е в три поредни парламента – 45-о НС, 46-о НС; 47-о НС. Министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията от септември 2018 до април 2021 г.

Вторият кандидат за народен представител от коалицията, който ще е част от 48-ото Народно събрание, е Стефан Апостолов. Роденият в Симитли кандидат е бил депутат в четири поредни парламента – от 44-ото НС до 47-ото НС. По професия е икономист. Апостолов заема последната 22-а позиция в кандидатската листа на ГЕРБ – СДС в Благоевград за пореден път, но преференциалният вот за него го поставя на втора позиция, след водача на листата. За Апостолов на изборите на 2 октомври са гласували повече от 7100 избиратели от общо близо 35 000 гласа за ГЕРБ – СДС в Благоевград. От коалицията са избрани още инженерът Костадин Стойков (Петрич), който беше част от предходния парламент, както и мениджърът Георги Георгиев (Сандански), който е сред новите лица на партията, които участват в избори за Народно събрание.

От „Продължаваме Промяната“ в новия парламент влизат водачът на листата Андрей Гюров, който е преподавател в Американския университет в България и Владимир Табутов – предприемач. Двамата бяха народни представители и в 47-ото НС.
От ДПС депутати в новия парламент от Първи МИР – Благоевград са Делян Пеевски и Елхан Кълков.

Делян Пеевски ще е депутат за пети път. На предходните избори през ноември 2021 г. отново беше избран от Първи изборен район – Благоевград. Икономистът Елхан Кълков е трети в листата на ДПС в Благоевград, но справка в сайта на ЦИК показва, че вторият в листата – Халил Летифов, е заявил желание да остане избран от листата в Старозагорски изборен район.

Депутат от „БСП за България“ от Първи МИР – Благоевград ще е икономистът Богдан Боцев от Гоце Делчев. Боцев вече е бил народен представител в 44-о НС. Той беше пети в листата на коалицията, но водачът и лидер на левицата Корнелия Нинова е заявила, че желае да остане избрана в 25-и изборен район – София. Боцев измества останалите в листата с получени повече от 2100 преференциални гласа.

От „Възраждане“ влиза вторият в листата – юристът Цвета Рангелова, след като водачът в Благоевградско Цончо Ганев е посочил, че желае да е народен представител от Бургас.

Един депутат ще има и коалиция „Български възход“ от Първи МИР – Благоевград. Това е водачът на листата Надежда Самарджиева, която е юрист по професия.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular