Monday, May 6, 2024
HomeРегионДупницаЧиталище „Хр. Ботев-1978” в Дупница почете будителите с богата програма

Читалище „Хр. Ботев-1978” в Дупница почете будителите с богата програма

Елена Кацарска връчи сертификати „Книжници” на участниците

Юлияна КОЛЧАКОВА

Народно читалище „Христо Ботев – 1978” в Дупница отбеляза Деня на народните будители с богата програма. Присъстващите на тържеството бяха поздравени от второкласници от Средно езиково училище „Свети Паисий Хилендарски“, както и от възпитаници на още няколко учебни заведения в града. Малките таланти от класа на Валентина Богатинова в езиковото училище, която е една бившите шефки на общинския отдел за образование и култура в Дупница, трогнаха гостите със специална програма. От името на читалището секретарят Елена Кацарска поднесе сертификат „Книжници” на талантливата четвъртокласничка от същото училище Милица Иванова, която често участва в събития на ‘читалището. Милица наскоро спечели награда от олимпиадата по математика, а на читалищното тържество разказа за своя любим народен будител – Петър Берон.

Със сертификат си тръгнаха и останалите участници. Сред тях са много талантливите и много будни ученици от 3. А клас при Основно училище „Свети Климент Охридски“ –Дупница, с учители Ничева и Вера Иванова. Както и възпитаници на Основно училище „Неофит Рилски“ –Дупница, с ръководител Павлина Добрева, преподавател по български език и литература и поетеса. Те представиха ученически препис на „История славянобългарска”, оценена много високо от историци. Таланти от Основно училище „Христаки Павлович“ – гр. Дупница, с ръководител Лора Делибалтова представиха ученически препис на „Царственик”, рецитираха „Хубава си моя горо и изпяха „Жив той, жив е!” За първи път в събитие на читалището се включиха деветокласници от група по интереси при Профилирана гимназия „Академик Корольов“, чийто ръководител е Ваня Абрашкова. Васил Кирилов от 10. клас в същото училище изпя „Хубава си, моя горо“. Учениците рецитираха и бяха изготвили табла с информация за будители.

 

„През тази година честваме няколко кръгли годишнини на видни дупнишки будители. Отбелязваме: 210 г. от рождението на Христо Тодоров – Даскал Ристо; 220 г. от рождението на Аверки Попстоянов; 200 г. от рождението на Георги Икономов; 182 г. от рождението на Димитър Бисеров; 165 г. от рождението на Никола Лазарков. Колегите от читалище „Генерал Георги Тодоров” в Дупница и читалища в с.елата Джерман и Бистрица подготвиха и представиха презентации за първите трима будители, които се проведоха в хоровата зала на НЧ „Зора 1858”. Пак там, в библиотеката тече изложба от книги и материали за видните дупнишки будители”, посочи Елена Кацарска.

От читалище „Христо Ботев 1978” разказаха за видния дупнишки будител Димитър Бисеров – Окулията. Интерес предизвика информацията за Бисеров, предоставена от директора на Историческия музей Анелия Геренска. Тържеството бе в рамките на Седмицата на дупнишките будители, реализирана по идея на музея и отдела за култура при община Дупница.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular