Thursday, May 2, 2024
HomeНовиниБългарияНикулден е! Почитаме св. Николай

Никулден е! Почитаме св. Николай

На 6 декември почитаме св. Николай, архиепископ Мирликийски, Чудотворец. Празникът е известен още като Никулден. Честват го всички рибари, моряци, пътешественици и банкери.
Св. Никола е роден в гр. Патра. Според преданията той е човекът, който незабелязано подхвърля кесии със злато в дома на обеднял баща и той омъжва трите си дъщери. Светителят извършил много други чудеса чрез Божията благодат. Той спасил от буря пътуващи по море и след това, като забелязал в тях грешни наклонности, довел ги чрез своите думи до разкаяние и изправяне. Удивително било влиянието на неговите думи и дори на неговия външен вид, сияещ с божествена благодат, върху сърцата не само на верните люде, но и на неверните, които той обръщал към Бога и укрепявал във вярата. На него се приписват и много чудеса, избавящи моряците и пътуващите по море от водните стихии. Умира през 142 г. в гр. Мир. През 1087 г. мощите на св. Никола са пренесени в Бари, Италия, където се намират и сега, съхранявани в нарочно построена, посветена на светеца, базилика.
Според народния култ към св. Никола той се явява още и като семеен и родов покровител, като пазител на дома, имота, стоката, рода.
Задължителен елемент в обредността през този ден е приготвянето на риба, чието тяло е покрито с люспи. Най-често това е шаран, тъй като според поверието шаранът е “слуга на св. Никола”. Веднъж, когато светецът плувал с лодката си в морето, силни вълни пропукали пода й. Св. Никола хванал един шаран и с него запушил пукнатината. Така спасил от удавяне своите спътници. На този ден всеки трябва да си хапне риба. Народът казва: “На Никулден човек трябва да си почопли зъбите с рибя кост, макар и от боклука да я вземе”.
Традиция е и да се сложат най-големите люспи от шарана в портфейла – за да носи пари през цялата година. Костите пък не изхвърляме, а закопаваме в земята или пускаме в течащи води – за да се умножи семейството и да има благополучие.
На Никулден имен ден празнуват хората, чиито имена са производни или близки до името Николай – Никола, Нейчо, Николина, Николета, Кольо.

RELATED ARTICLES

Most Popular