Thursday, May 2, 2024
HomeРегионКюстендилШок и ужас в редиците на БСП! Корнелия Нинова „попари” структурите в...

Шок и ужас в редиците на БСП! Корнелия Нинова „попари” структурите в Югозапада

  • Столетницата „спусна” отгоре водачи на Кюстендил, Перник и Благоевград

  • Червените сами предрекоха пълен крах на БСП в битката на предстоящите избори

Лидерът на БСП Корнелия Нинова буквално „попари” структурите си в Кюстендилска област, след като на проведено заседание на Изпълнителното бюро на БСП определи списък с водачи на листите за парламентарните избори. Водач на листата на червените в област Кюстендил  ще бъде Румен Георгиев. Георгиев е депутат в настоящото Народно събрание, избран от листата на „БСП за България” от 23-ти избирателен район София-1. Той няма никаква връзка с партийните организации в област Кюстендил, като още днес местните социалисти го определиха като „парашутист, който е спуснат отгоре” в листата на „Коалиция за България” в областта. Само преди няколко дни, по време на заседание на Областния съвет на БСП, членове на съвета настояха пред Нинова  листата в областта да бъде оглавена от местен човек, за да може ръководства, симпатизанти и избиратели да бъдат мотивирани за спечелването на предстоящите парламентарни избори. В противен случай те предрекоха отказ за работа и отлив на членове от редиците на партията столетница. Още тогава К. Нинова отговори уклончиво на поставения ултиматум и дори напусна видеоконферентната връзка, без даде ясен отговор на поставеното условие. Тя даде ясен знак да се разбере, че водачите на листи ще бъдат определяни лично от нея и Изпълнителното бюро и няма да позволи външно вмешателство и съвети от собствените си съпартийци.

Днес минути след като се разбра, че Румен Георгиев е водач на листата на БСП в област Кюстендил, червените в областта предрекоха пълен крах на БСП в битката на предстоящите избори. „Едва ли някой ще бъде мотивиран да работи за БСП при това условие. Нинова пропусна уникалния шанс за добър резултат, след като двете най-големи организации в Кюстендил и Дупница негласно се бяха обединили около кандидатурата на банкера Бойко Клечков от Кюстендил. Той събра и най-много гласове за председател на Областния съвет на БСП. Ползва се от широката подкрепа на членове, симпатизанти и съмишленици в цялата област. Всички щяха да работят за него”, коментираха хора от кухнята на партията.

С кандидатурата на Румен Георгиев Нинова нанесе втори пореден удар на червените в област Кюстендил, след като на предишните избори постави за водач Валери Жаблянов. Социалисти от областта коментираха, че лидерът на БСП К. Нинова доказа с действията си, че иска да загуби предстоящите избори. Тя потвърди появилите се в публичното пространство твърдения, че се обгражда с определен кръг от хора, с които гонят собствени и лични цели, споделят разочарованите днес симпатизанти на Столетницата.

Румен Георгиев е родом от Враца. Той е роден на 19.04.1969 г. По професия е агроном, икономист. В страницата на Народното събрание е посочено, че владее само руски език. Член е на групите за приятелство с Виетнам, Русия, Китай, Венецуела, Република Северна Македония и Сърбия. Участва в комисиите по околната среда и водите и земеделието и храните.

По устав следващите три мандата в Кюстендилски избирателен район трябва да бъдат определени от членовете на Областния съвет на БСП-Кюстендил.  До 10 февруари социалистите от деветте общини в областта ще имат възможността да предлагат своите кандидати. Крайният вариант на листата обаче ще бъде утвърден окончателно отново от Изпълнителното бюро на партията столетница. Потърсихме мнението на настоящия депутат от „БСП за България” д-р Иван Ибришимов, но същият не бе открит за коментар. Неговото име отново бе спрягано за втори в листата на червените в област Кюстендил.

На прага на предстоящите парламентарни избори БСП в област Кюстендил се оказа в позиция да разрешава собствените си партийни противоречия между централното и местните ръководства, вместо да гони изборни резултати. Амбициите на местните лидери на БСП в лицето на д-р Иван Ибришимов, Първан Дангов, Бойко Клечков и други за попадане в листата за предстоящите парламентарни избори изгубиха всякакъв смисъл, след като днешната прогноза е спечелването на максимум един мандат на БСП в областта. В случая това е Румен Георгиев, който лично Корнелия Нинова и Изпълнителното бюро определиха и „спуснаха” на собствените си съпартийци.

На колене пред Нинова са поставени  десетки организации в страната. В същата патова позиция е организацията на БСП-Перник. Там Нинова постави за водач също настоящ депутат в лицето на Стоян Мирчев, който идва от избирателен район Силистра. Мирчев е сред най-яростните публични критици на настоящия кмет на Перник Станислав Владимиров. Раздорът между двамата стигна до там, че Мирчев настояваше БСП да се разграничи от личността на Станислав Владимиров. Известен факт е, че настоящият кмет на Перник е един от най-яростните критици на Корнелия Нинова. Той нееднократно я определи  в публичното пространство като много агресивна,  първосигнална и злобна жена, която не търпи критика и чуждо мнение. Освен това е идейно неподготвена, твърди Владимиров. Той заяви, че цитираме: „Ако на политическия терен са само партии от лидерски тип, само парти ЕТ – едноличен фирма, това не вещае нищо добро за България. Лошото е, че пътят, по който е поела моята партия, е точно в тази посока”.

На проведената в неделя вечерта общинска конференция на БСП бяха утвърдени предложенията за кандидати за народни представители от Перник. Тогава най-много номинации получиха Станислав Владимиров, Мирослав Стоицев, Стефан Кръстев, Любомир Бонев и Валентин Петков. В понеделник обаче Изпълнителното бюро на БСП определи за водач на листата от област Перник Стоян Мирчев, който също е външен за партийната организация в областта. Единствената връзка на Стоян Мирчев с Перник е подписът му под предложение, свързано с питането от 20.11.2019 г. от народните представители К. Нинова, М. Генов, А. Костадинов, Л. Бонев, М. Недялков, В. Антонов, И. Иванов и Т. Ерменков към министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова относно политиката на МРРБ за предотвратяване на опасността от воден режим в някои населени места и необходимостта от инвестиции в инфраструктурата на ВиК сектора, с цел подобряване качеството на услугата, предлагана на потребителите, и финансовите инструменти, предвидени за това.

Мирчев е роден през 1982 г. в София. По образование е икономист. Във визитката му е посочено, че владее английски език. Член е на комисиите по образованието и науката, по вероизповеданията и правата на човека и по икономическа политика и туризъм. Участва в групите за приятелство на България с КНДР, Швеция, Гърция, Китай, Куба, Република Северна Македония, Румъния, Русия, Сърбия и Австралия.

Социалисти от миньорския град твърдят, че крайната цел на К. Нинова е загуба на изборите в област Перник, с цел сриване авторитета на Владимиров пред местните социалисти. Те предричат, че лидерката на БСП  ще се опита след това да прехвърли отговорността за предстоящата загуба именно на Владимиров, от когото се очаква в качеството му на червен кмет да осигури немалка подкрепа за социалистите по време на предстоящия вот.

БСП-Благоевград днес разбра, че за водач е определен проф. Георги Георгиев Михайлов. Той също е от обкръжението на приближени и лоялни депутати към председателката Корнелия Нинова, твърдят запознати с парламентарния партиен живот. Михайлов също няма връзка с избирателен район Благоевград. В 44-тото Народно събрание бе избран от район 23 – София-1.

През 2019 г. Михайлов бе обвинен от тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров в безстопанственост и сключване на неизгодни сделки в качеството му на изпълнителен директор на „Специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания” ЕАД. Той бе разследван и за извършено данъчно престъпление, за недекларирани доходи от дружество в размер на 44 хил. лв. Тогава Георги Михайлов сам се отказа от имунитета си на депутат.

Проф. Михайлов е лекар по образование, със специалности „Клинична хематология”, „Клинична онкология” и „Клинична педиатрия”. Национален консултант по клинична хематология, участва в извършването на първите трансплантации на стволови клетки в България.

Наложи се лично зам.-председателят на ИБ на БСП Владимир Москов да се застъпи за съпартиеца си проф. Михайлов, като обясни, че политическата му кариера е впечатляваща. Според него Георги Михайлов е доказан професионалист и обърнат с лице към проблемите на болниците в област Благоевград.

Тепърва ще станат ясни реакциите на структурите на БСП в Югозапада. Към този момент обаче е видно, че раздорите на лидера К. Нинова със знакови личности в партията, структурите по места, включително и с президентската институция, ще доведат БСП до вероятен крах на предстоящите избори и гарантиран четвърти мандат на Бойко Борисов.

 

 

 

 

RELATED ARTICLES

1 COMMENT

  1. Браво на Корнелия! Писна ни от местните велможи, да ги сменя по-бързо. Уяли се до степен да не знаят от къде са тръгнали. Правилно действа.

Comments are closed.

Most Popular