Sunday, May 5, 2024
HomeРегионБанскоЩети и в Банско! Река Осеновска подкопа подпорната стена на Филипово, залети...

Щети и в Банско! Река Осеновска подкопа подпорната стена на Филипово, залети са земеделски земи

Ситуацията в общината е сложна, но под контрол

Във връзка с падналите обилни валежи общинското ръководство на Банско предупреждава шофьорите, че има вероятност заради влошената метеорологична обстановка да се активизират свлачища по планинските пътища на територията на общината. С повишено внимание трябва да се шофира по пътищата от републиканската и общинската пътна мрежа към селата Гостун, Обидим, Кремен, Филипово и Осеново. В община Банско заради проливните дъждове има нанесени щети на инфраструктурата.

Залети са земеделски земи близо до населеното място. Река Осеновска е излязла от коритото си и е подкопала подпорната стена в с. Филипово, в самото населено място има отделни участъци със свличане на земни маси, както и по пътя за село Осеново – община Банско, пише БНР. На място за оглед със специализираните органи отиде зам.-кметът на община Банско Стойчо Баненски. На този етап не се налага евакуация на хора, няма жертви или наранявания, нанесени са материални щети. Очаква се водата да се оттегли, за да се направи подробен оглед на нанесените поражения.
Ситуацията в община Банско след обилните валежи през последното денонощие е сложна, но е под контрол, съобщиха от общинския пресцентър. Няма риск за населението в градовете и селата на територията на общината.
Още от събота вечерта, под ръководството на кмета Иван Кадев и зам.-кмета Стойчо Баненски, се предприемат необходимите мерки за незабавна реакция в рисковите ситуации. На терен в проблемните места в общината бяха също областният управител Николай Шушков, директорът на РД ПБЗН-Благоевград Георги Пармаков и началникът на РС ПБЗН-Банско Димитър Клечеров.
Разчистен е пътят към село Кремен. Проходим е и пътят от село Места към село Осеново. Река Градинишка е заляла градини и земеделски земи, подкопала е пътя към с. Осеново и укрепването на корито й при с. Филипово. По пътя към с. Осеново има срутища, които се разчистват. Дежурни екипи и техника остават на място.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular