Управителят д-р Красимира Ковачка представи най-новият в  МБАЛ Самоков – имунологичен анализатор за 88 000 лв., призна: Ще подобрим качеството на медицинското обслужване, опция е за допълнителни клинични пътеки

 

 

Имунологичен анализатор на стойност 88 000 лв. вече работи в болницата в Самоков. Новата придобивка е за клинична лаборатория на МБАЛ- Самоков, с която се цели да се  подобри  качеството  на медицинското обслужване на пациентите.  Оборудването бе представено от управителят на МБАЛ – Самоков д-р Красимира Ковачка пред целия екип на болничното заведение.

„Надяваме се, че по този начин ще подобрим действително качеството на медицинското обслужване на жителите на община Самоков. С новия апарат ще бъдем полезни и  ще помогнем на колегите в извън болничната помощ и на филиала за Спешна помощ, тъй като ще има допълнителни изследвания, които вече ще можем да правим, а това ще бъде и една опция  в бъдеще болницата да сключи договори за допълнителни клинични пътеки. Целта е да разширим дейността, да подобрим качеството и да отговорим на европейските стандарти. Искам да изкажа от ваше име и от името на гражданите на община Самоков благодарност към  общинското ръководство,  което за пореден път ни помогна за закупуването на медицинска апаратура. Ние като търговско дружество дадохме част от средтвата за едно малко допълнение – закупихме стол за вземане на кръв на стойност 800лв.

Със съвместни усилия ще можем да продължим  да запазим достойното място на МБАЛ- Самоков като водеща болница,  не само в София област, защото по здравни показатели и по- дейност МБАЛ- Самоков не отстъпва на Първа градска общинска болница в София. Сравнявам я с Първа градска, защото за  момента  тя има най-добри показатели от общинските болници в София, така че с гордост казвайте, че работите в МБАЛ- Самоков. Още веднъж благодаря!“ –сподели пред колегите си управителят на „МБАЛ- Самоков „ ЕООД д-р Красимира Ковачка.

Шефът на Клинична лаборатория д-р Минчева презентира възможностите на апарата: „Имунологичният анализатор е с оптимална продуктивност и скорост. Той е с доста висок клас. Осигурява надеждни резултати  с висока чувствителност и специфичност, характерни за метода  на имунологичен анализ-директна хемилуминисцениция. Кратко време за изпълнение на тестове гарантира оптимална грижа за пациента. Апаратът притежава обширно меню тестове, важни за лечебно –диагностичния процес. Тироидните и репродуктивните хормони са неотменен елемент в диагностиката и лечението на ендокринните заболявания. Сърдечните и метаболитни показатели осигуряват надеждна диагноза както на остри коронарни инциденти, така и за оценка на риска и прецизиране на терапията на хронични сърдечни заболявания. Хомоцистеинът  е важен рисков фактор в патогенезата на артеросклерозата-социално значимо забеляване с голямо значение. Изследването на инсулиновото ниво играе роля в диагностиката  и превенцията на метаболитния синдром и захарния диабет тип2, чиято честота е нарастваща. Апаратът осигурява анализ на туморните маркери при най- честите онкологични заболявания, което е от жизнено –важно значение за мониториране  и проследяване на лечението на тази група пациенти. Панелът на апарата включва тестове за алергия и анемия, които ще подобрят диагностиката на тези заболявания. Изследването на нивото  на витамин В12 и фолиева киселина подпомага диагностично –лечебния процес  и на невродегехеративните заболявания. Клинична лаборатория  на МБАЛ- Самоков работи  по договор с НЗОК по всички клинични пътеки на болницата и високоспециализирана доболнична помощ, в това число хормони и туморни маркери. Всички показатели ще бъдат включени и в ценоразписа на МБАЛ- Самоков“ – разказа д-р Минчева.

По време на тържеството, д-р Красимира Ковачка уважи младши и старши хурурзи д-р Стойчо Гълъбов и сина му д-р Гълъбов – младши. Както „Вяра“ съобщи преди дни д-р Стойчо Гълъбов навърши 64 години и навлезе в пенсионна възраст. В самоковската болница работи повече от 40  години. Неговият син д-р Гълъбов пък имал рожден ден тези дни. Освен поздравите лекарите получиха и подаръци, които просълзиха д-р Гълъбов.

„Благодаря на всички вас. Ако здравословното ми състояние позволява, аз ще продължа да работя. Мисля, че постигнахме много. Желая ви да надскочите всичко изградено до момента и ние пенсионерите да се гордеем с вас. На всички желая успехи, а на пациентите – здраве“ – пожела д-р Гълъбов.

Марияна Вучова