Saturday, May 4, 2024
HomeРегионСамоковРодители поискаха допълнително финансиране за спортното училище в Самоков, кметът Георгиев призна,...

Родители поискаха допълнително финансиране за спортното училище в Самоков, кметът Георгиев призна, че 75000 лв. годишно са недостатъчни, треньорът Трифонов обеща разкриването на паралелка по баскетбол

 

Преди имаше различни спортове, сега има 80% борба,  констатират от Обществен съвет към школото

ОбС шефът Силвия Стойчева: Общината се държи като мащеха със Спортното училище

 

Треньорът по баскетбол Борислав Трифонов обеща, че ще съдейства за привличането на деца в Спортното училище в Самоков, за да се отвари нова паралелка по баскетбол. Това стана на среща  с кмета Владимир Георгиев, заместник –кметовете Васил Сайменов и Сия Шехтанова, председателя на Общински съвет Силвия Стойчева, директора на Спортното училище Гергина Рангочева, председатели на спортни клубове, треньори и учители.

Срещата беше инициирана от Обществен съвет към школото, в която влизат петима родители. Основното им искане целеше приоритетно отношение на община Самоков  и финансова помощ поради намалената численост на учениците и липсата на интерес към него. „Всяка година продължава тенденцията на спад на учениците, не само в спортното и във всички други училища”, коментират родители и учители .

„На срещата не стана ясно кой е председател на Обществения съвет, никой не се представи, не ни казахте  кои лица влизат в този Общестевен съвет. Нямаше формулиран дневен ред  за съществуващите проблеми, нямаше и протоколчик. Срещата която се очакваше да бъде на високо ниво,  се превърна в една говорилня и седянка“, заявиха треньори на спортни клубове.

Според правилника подобни сбирки трябва да съдържа дневен ред и той предварително да се изпраща до всички участници. Никой от присъстващите не разполагаше с тази документация, а дори и кмета Георгиев не я изиска.

Пръв взе думата кметът и заяви, че според справките децата на Спортното училище действително намаляват. „Ако продължават да намаляват, намалява и бюджетът на училището“. Тенденцията от шест години е за намаляване на децата. Единственият начин на финансиране е делегираният бюджет, а той зависи от броя на учениците“ – потвърди Гиргина Рангочева – директор на училището. Тя предложи да се обединят силите на всички – общинска администрация, Общински съвет, спортни клубове, треньори, учители, Обществен съвет, за да се привлекат повече ученици. Според нея е нужно дофинансиране, защото парите са недостатъчни.

„Учениците учат двуразово и са по-натоварени. Вижда се, че средствата не достигат, децата трябва да се стимулират“ – предложиха от Обществения съвет. Бе добавено още, че трябва да се направи добра реклама, включиелно да се изработи билборд на училището на входно-изходните артерии на града.

Председателят на Общински съвет попита дали родителите имат забележки към екипа на училището. „Иска ни се да има по-гъвкава програма, в момента трудно се сработват тренировките и ученето. Редно ли е да тренират двуразово?“ – попитаха от Обществения съвет. „Наваксваме и успяваме. Програмата е гъвкава“ – заявиха от ръководството на училището.

„Това училище е дало на България и спортисти, и лекари, и министри. Мястото на всички изявени и успели спортисти от града независимо от кои спорт е от Спортното училище. В него училищния план така е направен ,че да има време и за образователната част и за двуразови тренировки. “ – коментираха на срещата.

„Общината трябва целенасочено да подкрепя Спортното училище, ако не го прави, то няма никакво бъдеще. Към днешна дата Общината се държи като мащеха към това училище“ – заяви председателят на Общински съвет Силвия Стойчева.  „Това не е вярно, но няма да спорим сега. Общината подкрепя финансово и треньори, и спортни клубове“ – репликира кметът.

Преди години в училището е имало 500 ученици. „Преди години имаше различни спортове, сега има само борба – 80%, 5-6% – ски и биатлон. Преди имаше шампиони по лека атлетика“ – припомни Христо Узунов бивш възпитаник на школото.

Директорката Гиргина Рангочева е изпратила покани към шест  клуба за разкриване на нови спортни паралелки в училището. Единствено са се отзовали Христо Ахтоподов – сноуборд и Александър Марков от ски клуб „Чамкория“.

Остава обаче и друго питане – как ще се мотивират да работят треньори в училището и да привличат деца, при положение, че получават 340лв. заплата.

„Годишно Общината дава за Спортното училище 750 00 лв. – те не са досатъчни“ – призна кметът Владимир Георгиев.

На финала на срещата Общественият съвет поиска уверение от Общината да помага финансово повече на училището.

На срещата бе оповестено, че именно деца от Спортното училище са с най-добър успех, медалисти и постижения  на олимпиади,  и са получили стипендии.

„Проблемът е, че децата са малко. Но така е в цяла България. На делигиран бюджет сме, които е нисък, същевременно издръжката е висока, защото трябва да се поддържат общежитие, спортни зали, стол и училищна сграда, парно ,ток, заплати на учители, треньори, хигиенисти, това са си разходи . Дали детето е едно или 1001 издръжката е изключително висока. Ако не оправим броят на учениците ще трябва да има промени в делегирания бюджет.“ – коментират от училището.

Защо Спортното училище е едно от не санираните училища в града, това допълнително тегне и увеличава разходите на училището?.Заплатите на учителите в Спортното училище са най- ниските, как ще ги мотивират да работят?-питат заинтересовани.

След сбирката родители коментираха, че е възмутително да се плетат интриги срещу ръководството на училището. “Училището запада от години, както и ски спортът в Самоков. Настоящото ръководство няма вина за това. Кметът Георгиев непрекъснато твърди, че Общината дава пари за спорта в Самоков. Всъщност се финансират предимно борбата и баскетбола. По спортните площадки в двора на школото не е вложено и стотинка от години.”

В края на събранието всички се обединиха около каузата, че като единствено Спортно училище в общината и областта, което е създало много успешни личности, както в научната сфера, така и  в спортната сфера, трябва да продължи да го има и всеки в обществото било то от  институция която е страна в образованието или от физически лица, трябва да  подпомагат да продължи да съществува и да успява.

Колективът на училището също апелира към всички бивши и настоящи спортисти, председатели на клубове, учители да изпращат по двама -трима от училище изявени спортисти, на които да им се даде възможността да развиват качествата си .

По този начин   няма да се наруши финансовия баланс по училищата- коментират от училищното ръководство.

Марияна Вучова

 

RELATED ARTICLES

Most Popular