Friday, May 3, 2024
HomeРегионДупница10 часа е продължила акцията в Рила, от ПСС -отряд Дупница изказват...

10 часа е продължила акцията в Рила, от ПСС -отряд Дупница изказват благодарност за подкрепата

Рискованата акция в Рила завърши успешно след 10 часа усилия от страна на спасителите от отряда в Дупница и с логистичната помощ на “Рила Спорт”, хижа “Рилски езера”  и хижа “Иван Вазов”. С общи усилия бе спасен 28-годишен турист от София, който е с травма на крака, след падане под връх Калин. Той бе свален от Паничище до Сапарева баня, а след това изпратен за лечение в столицата. Мъжът е бил подготвен планинар, екипиран според времето и условията, но се е подхлъзнал на фирнован участък и е паднал.Той е получил фрактура на глезен и травми на коляното. Имал е планинска застраховка.

От своята фейсбук страница, отрядът на ПСС -Дупница към БЧК изказа благодарност на Малкия Кришна и Венци – хижар на х. „Иван Вазов“, които с помощта на доброволци са транспортирали  туриста от хижата до Раздела. Благодарение на знанията и уменията им, планинските спасители много по-бързо са имали  възможност да се погрижат за пострадалия в планината.

Това бе трета акция на местния отряд в празничните дни.

10 от съветите на ПСС към всички, които тръгват към планината:

  1. Не тръгвайте сами. Преди да тръгнете, информирайте някого за вашия маршрут, времето, предвидено за прехода, и часа на прибирането ви. Информирайте го и при настъпили промени.
  2. Качете на телефона си мобилното приложение на ПСС! Много от мобилните телефони имат възможност за изпращане на координатите на местоположението им. Уверете се, че знаете как да го направите.
  3. Планирайте, преди да тръгнете, проучете внимателно маршрута, запознайте се с опасните зони. През зимата трябва да се стъпва далеч от снежни козирки, преспи и заледени участъци. Сред задължителната екипировка през зимата са котките и пикелът, но само ако знаете как да боравите с тях.
  4. Съобразете екипировката, опита си, възможностите и ентусиазма на участниците в групата. Носете дрехи с ярки цветове, достатъчно топли, изработени от ветро- и водозащитни материи. Носете резервни топли дрехи, шапка и ръкавици; колкото по-високо се качвате, толкова по-студено става.
  5. Проверете метеорологичната прогноза и условията за района на планирания преход. Ако времето не е добро и следва влошаване, по-добре се откажете. Не е срамно. Всички опитни планинари казват, че планината винаги ще е там, може да се върнете при по-добро време.
  6. Много от инцидентите се случват в края на деня, когато вашата енергия е изчерпана, също както и батерията на телефона ви. Помнете, че трябва да заредите телефона си, преди да тръгнете в планината! Носете допълнителна или външна батерия.
  7. Освен храната, която обичайно носите, вземете и шоколад, фурми или други подобни сладки неща, които бързо възстановяват енергията. Дори вие самите да нямате нужда от тях, те могат да са от полза за някой друг. Независимо от условията носете свирка, челник (фенерче), резервни батерии, изолиращо фолио. Последното се ползва, за да се завие и предпази от студа пострадал турист.
  8. Научете основни похвати за оказване на първа помощ.
  9. Ако имате сериозен проблем, подайте сигнал за помощ на тел. 112 и изпратете есемес с вашите координати чрез мобилното приложение на Планинската спасителна служба. Погрижете се за пострадалия/те, като им окажете първа помощ и ги изолирате от студа, докато помощта дойде.
  10. След като сте се свързали с планинските спасители и знаете, че планинските спасители ще дойдат при вас, останете на място. В планината дори само няколко крачки встрани могат да доведат до загуба на сигнала. След като веднъж сте се свързали с планинската спасителна служба, дръжте телефона си включен и в обхват. Не провеждайте излишни разговори – пестете батерията на вашия телефон!
RELATED ARTICLES

Most Popular