10-ина граждани от „Спаси Кюстендил” протестираха срещу преместването на 40-годишни брези, юристът Любомир Иванов обезпокоен от замърсяване на въздуха

Протестиращите от „Спаси Кюстендил”

 

Група граждани, сред които общественикът Севделин Атанасов, юристът Любомир Иванов и още десетина кюстендилци от инициативата „Спаси Кюстендил”, протестираха пред сградата на общината срещу изкореняването на 40-годишни брези. Преместването на дърветата се налага заради ремонта пред галерията в града и плановете да се изгради пакинг. Вече започна изкореняването и прeзасаждането на около петдесетината 40-годишни брези край река Банщица.

3 от брезите вече са на новото си място с очакване да се вкоренят. От месеци еколози и създадено в социалните мрежи движение „Спаси Кюстендил“ се противопоставяше на изкореняването на брезите. Според тях дърветата са обречени и най-вероятно ще изсъхнат – голям риск е многогодишни брези да се вкоренят наново по брега на реката. Презасаждането се прави по специална и скъпа технология. Премесването се отложи заради вегетативния период на дърветата – в края на ноември, когато е приключил листопадът им, е най-подходящият момент да се презасадят в прясно изкопани дупки с около 1,50 м дълбочина, казаха специалисти по растениевъдство. Новозасадените дървета се връзват с въжета, за де не пострадат при силен вятър или буря.

„Специална технология. Сигурно тя включва прикрепянето им с въженца на новото място. И за сведение първите преместени и странно прикрепени с въжета брези не са 40-годишни! Това са последните засадени на старото място от кюстендилци преди не повече от 3-4 години“ – категорична е Мария Петрова от Кюстендил.

Протестиращите повдигнаха въпроса и за замърсяването на въздуха, като според Любомир Иванов има надвишаване на допустимите норми.