Friday, May 3, 2024
HomeНовиниСвят100 души са се отзовали на обява за палачи, които да обесват...

100 души са се отзовали на обява за палачи, които да обесват осъдени

Стотина души са се отзовали на обява, публикувана в Шри Ланка, търсеща палачи, които да екзекутират чрез обесване осъдени на смърт затворници, съобщава „Ройтерс”.

Сред кандидатите е фигурирал и американски гражданин. Властите в страната възнамеряват отново да въведат смъртното наказание за трафик и разпространение на наркотици. Президентът на Шри Ланка Маитхрипала Сирисена заяви миналата година, че обмисля да възобнови изпълнението на смъртните наказания чрез обесване, след като в продължение на десетилетия те бяха отменени. Правителството пусна обявата за набиране на палачи миналия месец.

Местната твърда политика спрямо трафикантите донякъде е вдъхновена от мерките за борба с дрогата, предприети от Филипините. В рамките на кампанията на Манила хиляди нарушители бяха убити при стълкновения с полицията. На обявата се били отзовали 102-ма души и те всички считали, че отговарят на условията, публикувани в местен вестник – “да бъдат с висок морал и психическа устойчивост”.

Американският кандидат бил отхвърлен, тъй като само местни граждани можели да бъдат назначени за палачи.

Трафикът на наркотици се наказва със смърт в Шри Ланка, въпреки че никой осъден не е екзекутиран в страната от 1976 година насам. Тогава смъртното наказание беше заменено с доживотен затвор. Последният палач напусна поста си през 2004 година, без да е обесил никого. Друг негов колега, назначен миналата година, така и никога не се яви на работа, уточнява агенцията.

Източник: БТА

 

RELATED ARTICLES

Most Popular