Инвалиди и възрастни с половин такса за асистент

Ивалиди и възрастни ще плащат от 10 до 50 на сто от таксата за представяне на личен асистент. Това решиха депутатите, като приеха окончателно Закона за социалните услуги.

Процентът, който ще заплащат, ще се определя от общинските служители. Според разпоредбите общините ще бъдат задължени да предоставят безплатно подкрепата, ако нуждаещият се е без доходи. Право на асистентска подкрепа ще имат и възрастни хора без ТЕЛК-ови решения. Инвалидите ще могат да се възползват от услугата пък само ако не ползват такава подкрепа по друг закон.

Асистентът ще подпомага хората не само чрез извършването на различни дейности в домашна среда, но и като го придружава до болница или учреждение. За качеството на предоставяните услуги пък ще следи специална агенция.

Освен това се облекчава достъпът за използването на услуги, като отпада изискването на нуждаещите да се издават заповеди за настаняване и направления за подкрепата. Те ще имат право сами да избират доставчика й, вместо да бъдат насочвани от социалните. Дирекция “Социално подпомагане” ще насочва само лицата в кризисна ситуация и поставените под запрещение, както и когато се използва услугата, предназначена за лица от друг град.

Законът предвижда още създаване на Национална карта на социалните услуги, която ще отразява конкретните нужди по места и необходимото финансиране за тяхната реализация.