Monday, May 6, 2024
HomeРегионСапарева баня100 лв. награда за спасяването на кръста в Сапарева баня

100 лв. награда за спасяването на кръста в Сапарева баня

Макар и по-скромно, в Сапарева баня и тази година ще има богоявленски ритуал с освещаване и хвърляне на кръста, разбрахме от отец Димитър Недялков, който служи в храма „Св. Георги Победоносец” в кв. „Гюргево”. „Ще има ритуал. Аз не мога да спра обичаите. В черквата ще отслужим литургия и към 12 часа ще бъдем на река Джерман, където ще извършим великия богоявленски водосвет, който се прави само веднъж в годината – на Йордановден. Няма да има оркестър, музика, хоро в реката, както беше миналата година, няма да има и литийно шествие до мястото. Всичко ще бъде много скромно, но ще спазим традицията”, каза отец Димитър. Свещеникът служи в кварталния храм „Св. Георги Победоносец” от 26 години и си спомня, че преди време на Богоявление там е било много тържествено.

„Преди 10-ина години по време на великия богоявленски водосвет, когато казвам, че ангел слиза от небето във вид на гълъб, пусках бял гълъб, който излиташе. В същото време хвърлях кръста, а наблизо изгърмяваха пушките на ловците. Канех на празника всичките ловци от града, които стреляха във въздуха точно в този момент. Пускали сме песента за Петко войвода, за да бъде още по-тържествено”, разказа Димитър Недялков. На успелия да открие кръста черковното настоятелство ще дари 100 лева. Престрашилите се да влязат в реката ще получат по една бяла тениска с логото на храма, както миналата година. Позволено е и обикалянето с осветения богоявленски кръст по къщите за здраве и благославяне на домакините, което е част от обичая.

Припомняме, че Йордановден е изключително почитан от местното население и на празника край реката се стичат стотици от целия район. Миналата година кръстът се бе изгубил, тъй като вирът, в който се хвърля, обикновено е доста дълбок. Търсенето в ледените води на Джерман бе продължило 20 минути и прекратено, за да не премръзнат момчетата. Светинята бе открита, но след изпускане на водата от вира след празничния ден. „Сега гьолът е по-плитък. Реката е отнесла една част от камъните и пръстта, с които е преградено, и умишлено оставихме нещата така”, каза свещеникът.

Юлияна КОЛЧАКОВА

 

RELATED ARTICLES

Most Popular