Friday, May 3, 2024
HomeРегионДупница 110 години отбеляза храмът „Св. вмчк Георги“ в дупнишкото село Блажиево

 110 години отбеляза храмът „Св. вмчк Георги“ в дупнишкото село Блажиево

  • Архиерейска света литургия отслужи Белоградчишкият епископ Поликарп, до него пяха висши духовници от целия Югозапад

  • Владиката получи дар – кошница с плодове от родното му село

Архиерейска света литургия отслужи Белоградчишкият епископ Поликарп по случай 110 години от построяването на храма „Св. вмчк Георги“ в с. Блажиево. В родното си село владиката Поликарп служи заедно с архимандрит Исаак – архиерейски наместник на Кюстендилска духовна околия, архимандрит Евтимий, Георги Паликарски – архиерейски наместник на Дупнишка духовна околия, Йоан Чикалов – архиерейски наместник на Трънска духовна околия, свещеник Добри Добрев, предстоятел на храма, протойерей Костадин Тренев, протойерей Петър Славов, йеродякон Вартоломей и др. Празникът беше огласен от песнопенията на хористи от столичния храм „Св. Петка” и централния храм в Дупница „Св. Георги Победоносец”.

Черквата „Св. вмчк Георги“ събра стотици миряни, жители на селото и гости от цялата околия. Прочувствена реч произнесе в родното си село владиката Поликарп. С истинско вълнение в гласа му той се върна в спомените от детството си, откъдето  е започнал духовният му път. Белоградчишкият епископ разказа интересни факти за това как са стигнали до датата, на която се отбелязва храмовият празник в село Блажиево. Пред събралото се множество той сподели, че при ремонта на черквата при царския престол е стояло Евангелие. Под него, върху парче плат, е имало изрисувана ангелска сцена с надпис, даващ информация за годината и датата на градежа. „Открит беше антиминс от освещаването на храма на 11 септември 1911 г., подписан от Левкийския епископ Варлаам – викарий на Софийския митрополит Партений. Да си спомним за нашите предци, които са изградили и са се потрудили за освещаването на този храм и които са ни завещали един духовен бисер, духовен пристан. Да богатеем в Бога и пред Бога, да намираме духовна утеха в нашите трудни и скръбни дни… да бъдем духовни, да бъдем добродетелни, да бъдем преди всичко човеци“, призова Поликарп.

Предстоятелят на храма отец Добри Добрев от негово име и от името на миряните в село Блажиево благодари на патриарх Неофит чрез Белоградчишкия епископ Поликарп за съдействието при извършване на последните ремонтни дейности в храма. На 110-годишнината черквата посреща християните с нови стенописи, ограда, облагородено пространство и мозаечна икона на свети Георги на западната страна на храма. Отец Добри подари на владиката кошница с плодове от родния му край.

Стотици се бяха събрали в храма, за да съучастват молитвено в светата литургия, а някои от тях и за да приемат свето причастие. Сред уважилите празника бе и кметът на с. Блажиево Пламен Караканов.

Със слово в края на литургията епископ Поликарп благодари на духовенството, певците, храмовото изпълнение и всички, помогнали за благоукрасяването на храма, като поздрави всички, присъстващи на паметното събитие, от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит.

След литургията бяха осветени и различни ястия, раздадени за здраве и благословение на всички присъстващи. Жените от Блажиево донесоха питки, баници и празнично коливо. Погледите на присъстващите събраха огромни херметични казани, в които се вареше курбан за здраве и благоденствие. На 11 септември  църквата почете  св. Теодора Александрийска. Снимки: Софийска Св. митрополия

RELATED ARTICLES

Most Popular