Thursday, May 2, 2024
HomeРегионПерник12 години по-късно: Задържаха осъдения за двойното убийство пред дискотека „Соло”

12 години по-късно: Задържаха осъдения за двойното убийство пред дискотека „Соло”

Пернишкият касапин Илиян Тодоров бе заловен в Узбекистан

Осъденият за двойното убийство пред дискотека „Соло“ перничанин  Илиян Тодоров е задържан в Узбекистан. Той е арестуван на летището в Ташкент при опит да излети за Истанбул.

Тодоров е бил спрян заради съмнения за фалшив паспорт. След експертна оценка на снимки от Националния институт по криминалистика към МВР е потвърдено, че става дума именно за изчезналия преди повече от 12 години перничанин, осъден за двойното убийство пред дискотека “Соло” в центъра на София.

Предстои да бъдат изпратени документи за екстрадиция съгласно сключен договор между Република България и Република Узбекистан, подписан между страните през 2004 година. В тази връзка главният прокурор Иван Гешев поиска официална видеоконферентна връзка с главния прокурор на Узбекистан Нигматила Юлдашев.

Припомняме, че на 18 април 2009 година при скандал с нож в гърба са наръгани 24-годишният Васил Александров и 21-годишният хокеист Кирил Въжаров. За престъплението е арестуван Илиан Тодоров. Заловен е няколко дни по-късно, въпреки опитите си да се укрие от правосъдието. Младежът е син на бивш общински съветник от БСП в Перник.

След серия съдебни заседания Илиян Тодоров е признат за невинен. На 9 декември 2011 г., дни преди 25-ия си рожден ден, Тодоров  получава неочакван подарък. Съдия Румяна Ченалова и председателстваният от нея съдебен състав го оправдават за двете убийства. Според съдията по делото, не може да се каже, че Тодоров не е извършил престъплението, но доказателствата срещу него не са достатъчни.

Той излиза на свобода. През декември 2013 г. Върховният касационен съд го осъжда на доживотна присъда. От Илиян обаче няма и следа. Никой не знае кога точно е напуснал страната. Въпреки че се издирва от родните власти и Интерпол, до днес местонахождението на осъдения не беше ясно.

“За това, което Илиян Тодоров извърши, възмездие няма. “Това коментира Михаил Въжаров – баща на убития пред дискотека „Соло” Кирил Въжаров, след като днес стана ясно, че Тодоров е задържан в Узбекистан след 12 години в неизвестност.

Новината за задържането от днес обаче Въжаров посочи, че не е утеха. „Неговото залавяне е урок за тези, които в момента правят безразсъдни неща – че рано или късно ще дойде възмездие”, каза още той пред NOVA.

Въжаров не вижда смисъл от това да опитва да се види с Тодоров. „Той, може би, все още не е осъзнал какво е извършил. Неговото нагло поведение по време на процеса и сигурността му, че е над закона… Каквото било, било. Да си излежава присъдата”, допълни бащата.

Какво се случи пред клуб “Соло” и как изчезна убиецът?

“ Заклах трима! Карай бързо!”, казал на шофьора на такси все още неизвестният касапин, който уби двама младежи и рани тежко трети пред заведение в центъра на София. Кървавото нападение бе извършено на Велика събота пред клуб “Соло” до Съдебната палата.

Четири часа след полунощ в самия център на София 21-годишният национален вратар по хокей Кирил Въжаров и 24-годишният му приятел Васил Александров са убити с нож. Още едно момче е прободено, но оцелява. Спортистът и компания празнували рождения ден на Васил.

Цяла вечер се забавлявали в клуб “Соло”, където не е имало никакви спречквания между клиенти.

“Всичко беше страхотно, дори не сме пили много алкохол, повече танцувахме и затова останахме до толкова късно”, разказва момиче от компанията.

Около 4.00 часа Въжаров, Александров, две момичета и още едно момче излезли на ъгъла на ул. “Позитано” и бул. “Витоша”, за да спрат такси. Момчетата стояли на бордюра, когато с бърза крачка към тях се насочил мъж с нож в ръка.

“Наръга ги тримата, бързо се качи в такси и избяга”, разказва свидетелка пред полицията. Най-тежко бил ранен Кирил Въжаров, който успял само да каже: “Нещо ме убоде, май ме наръгаха!” После хокеистът се свлякъл и за секунди издъхнал.

Момичетата, които станали свидетели на жестокото клане, се развикали за помощ и се обадили на полицията. В това време другите две ранени момчета се превивали от болка и започнали да губят много кръв. След минути били качени на линейка, но по пътя починал и рожденикът Васил Александров.

Третото пострадало момче било настанено във Военна болница. Предполагаемият убиец успял да избяга с такси. Камери заснели как мъж с бяла риза държи предмет в ръката си и го насочва към издъхналите младежи.

За последно убиецът от “Соло”  се появи във видеообръщение.

Ако има дело, което да се е превърнало в емблема на пробитата съдебна ни система, то безспорно е за двойното убийство пред дискотека “Соло”,  припомня случващото се в злокобната нощ “24 часа”.

До днес, когато бе задържан в Узбекистан, от осъдения на доживотен затвор Илиян Тодоров нямаше и следа. Повече от 12 години.

Той се предава два дни след смъртта на Кирил Въжаров и Васил Александров – на 20 април 2009 г., но е с променена външност – изрусен и с изрязани до кръв нокти на ръцете.

Илиян е арестуван, обвинен, а по-късно и изправен пред Софийския градски съд. На 9 декември 2011 г., дни преди 25-ия си рожден ден, обаче получава неочакван подарък. Съдия Румяна Ченалова и председателстваният от нея съдебен състав го оправдават за двете убийства. Той излиза на свобода. През декември 2013 г. Върховният касационен съд го осъжда на доживотна присъда. От Илиян обаче няма и следа. Никой не знае кога точно е напуснал страната. На 11 декември 2013 г. следва нов шамар за съдебната система. Във видеобръщение той твърди, че е невинен.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular