120 души положиха изпит за ловци в Кюстендилско, стреляха по бягащ заек

Кандидат -ловджии в Кюстендилско показаха точен мерник и успяха да свалят бягащ железен заек, превърнал се в мишена на ловната стрелба. На стрелбището край язовир Дренов дол своя практически изпит успешно положиха 120  души, които преди това  успешно издържаха теорията, информира секретарят на СЛРД „Елен“ Венко Калинчев. „ Съставът е предимно млади хора. Просто за тях това вече се превръща в хоби, много на тяхната възраст, преоткриват природата, а ловът е един от начините да й опознаеш“, коментира още Калинчев. Практическият изпит се състои от две части, стрелба по бягащ железен заек и така наречената скийт стрелба по панички. „ Кандидатите имаха право на 10 изстрела по заека, от които 6 трябва да са успешни. При стрелбата по панички от 25 изстрела в целта трябва да са поне 12“, добави Калинчев. Авджиите се явиха на ловната стрелба разделени на групи от по 25 човека, тъй като такива са изискванията. Сред групата имаше и ентусиасти от Гоце Делчев.

От сдружението уточняват, че интересът към лова се запазва през годините. Съставът от близо 2 000 ловци се запазва. „ Има такива, които се отчисляват, за да отидат в други Сдружения в страната, а други просто се отказват“ уточни Калинчев.

За правилното и безопасно провеждане на практическия изпит следях двама инструктори. Никола Димитров кандидат- ловец обясни, че по лова го запалил приятел. „ Приятно е да излизаш сред природата. До сега не съм ходил на лов, просто така като любител, защото е забранено. Преди да се явим на практическия изпит, през почивните дни направихме и няколко тренировки“, добави Никола Димитров.

Не покрилите минимума точки, имат право да се явят на практически изпит едва през следващата години.