Monday, May 6, 2024
HomeРегионПерник14-етажната сграда на Синдикалния дом в Перник е опасна

14-етажната сграда на Синдикалния дом в Перник е опасна

Сградата на Синдикалния дом в Перник трябва да се освободи от хора, обзавеждане и оборудване, съобщи пресцентърът на областната администрация. Това се налага след констатация на комисия, извършила оглед и цялостна проверка на 14-етажното здание по искане на областния управител Кирил Стоев. Комисията е решила също да се забрани достъпът до сградата на външни лица, с изключение на извършващите обследване, проектиране и строително-монтажни работи. Необходимо е също да се изготви конструктивна експертиза в спешен порядък.
По външните фасади се наблюдават обрушени и паднали мазилки, вижда се оголена и корозирала армировка. „Таванската плоча над 11-ия етаж е компрометирана, видимо провиснала, вследствие на течове от покрива и от натоварвания от разположено върху нея оборудване“, е записано още в протокола на комисията. Върху покривната плоча са монтирани множество телекомуникационни съоръжения, като връзката им е изпълнена некачествено и по този начин е компрометирана носимоспособността на плочата, се констатира в документа.
Сградата на Синдикалния дом е проектирана през 1964 г. Строителството й започва през 1966 г., като през 1969 г. е било спряно. През 1973 г. строежът е завършен и е назначена приемателна комисия. Тя отказва да приеме сградата „заради представени непълни, неподписани и неоформени по съответния ред чертежи и проектна документация“. По-късно същата година е назначена втора приемателна комисия, от която строежът е приет и въведен в експлоатация с подписване на акт, образец 16.
По данни от обследването, направено през 2013 г., при изпитванията на бетона е установено, че той има разнородни якостни характеристики. Експертите уточняват още, че сградата не е противосеизмично осигурена. Според тях компрометираният окачен рабицов таван създава потенциална опасност от инциденти – както за обитаващите помещенията на партерния етаж на зданието, така и на преминаващите наоколо граждани.
В Синдикалния дом се помещават КНСБ, КТ „Подкрепа“, Областната дирекция „Земеделие“, Областната инспекция по труда, Федерацията на научно-техническите съюзи, езиков център, дискотека, местната кабелна телевизия и др. Сградата пострада при земетресението на 22 май 2012 г., след което бе частично укрепена.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular