Wednesday, May 8, 2024
HomeРегионДупница145 години свободна Дупница!

145 години свободна Дупница!

С  впечатляваща историческа възстановка на събитията от 1878 година, Дупница отбеляза освобождението на града от османско владичество. Стотици дойдоха за да наблюдават станалото вече традиция в празничния календар на общината събитие. Възстановката се прави по спомените на дупничанина Никола Лазарков, който като свидетел на събитията, описва в своите спомени паметната дата.

“И наистина, не се мина много, за посоченото от младежите място се показаха върховете на пики и червени флагчета на тях. И след това се подадоха и хора с войнишко облекло, на коне по двама в ред, проточени из шосето назад, а не след много и цяла редица – ескадрон с командира и офицерите му напред, излезе на открито и отгоре на върлината се показа. Оживлението в посрещачите се повиши. Те един друг се посбутаха, за да се подредят, свалиха фесовете си и всички – гологлави, като с един глас извикаха “ура”, с което като с топовен гърмеж, разтърсиха въздуха… И докато множеството продължаваше своя радостен вик – оглушителното “ура” и се прибираше и подреждаше из снеговитата местност, ето че войниците от първите редове на ескадрона пристигнаха и стъпиха върху моста над поледената и почти от сняг затрупана Тополнишка река. Командира майор Орлински, който с щаба си вървеше напред, като видя голямото множество посрещачи със свещеници в църковно облекло, кръстове и знамена, отслаби хода и доближавайки полека, току пред самата процесия, спря и слезе от коня си на земята”, пише Лазарков.

145 години по-късно на същия мост представителният ескадрон бе посрещнат от свещениците Петър Очков и Добри Добрев. Майор Орлински целуна кръста, а младежи от различни фолклорни състави почерпиха войниците с баница и плодове. Водещата роля на майор  Орлински бе поверена на Ивайло Йорданов, възпитаник на танцов състав „Дупница” с ръководител Войн Войнов.

След бурно „Ура!”  процесията, предвождана от духовниците се отправи към Паметната плоча на майора, където директорът на Историческия музей Анелия Геренска припомни събитията от далечната 1878 год. Венци и цветя поднесоха кметът на Дупница инж. Методи Чимев, кметът на Бистрица Кирил Огненски, зам.кметът Крум Милев, директорът на Дирекцията по хуманитарни дейности и духовно развитие Таня Петрова и множество граждани. Шествието премина по улица „Орлинска” и през Наковия мост се отправи по старата улица „Николаевска”. Звуците на тъпани, гайди, духови музикални инструменти и гордо разветите трикольори събудиха настроението и патриотизма на дупничани, които ставаха на крака от близките кафенета, за да поздравят участниците в процесията. Красивите народни носии и кръшните български хора изпълниха пространството пред Паметната плоча на опълченците в центъра на града. Танцьорите от ансамблите  „Зора“, „Дани“, „Дупница“ и  „103 градуса“ към НЧ „От извора“- гр. Сапарева баня превърнаха съботния ден в истински празник за града. За 145-та година Дупница гордо отпразнува своята свобода.

 

 

 

 

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular