Лумнаха огньовете на Сурва в Пернишко

Лумнаха огньовете на Сурва в Пернишко. На 13-и и  14-и януари стотици местни сурвакари спазиха традицията и излязоха маскирани, за да изпълнят обичая, който от 2015 година е част от листата на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО.

Моменти от сурвакарския празник в Ярджиловци. Снимки – Община Перник

Пъстра и шумна е по традиция Сурвата в Ярджиловци. И тази година групите на трите махали се надиграваха и сътвориха зрелищен празник. Грохот на звънци и хлопатари, събра стотици в двора на училището. Жителите на селото обичат да казват, че „в Ярджиловци всичко може да няма, но Сурова не може да няма“ и отново доказаха, че празникът е в сърцата им.

Кметът на селото Росица Лазарова поздрави стотиците сурвакари и гостите на селото и им пожела здраве и благоденствие. “Нека този празник бъде винаги в душите ни, да ни връща към корена, да ни прави по-човечни и добри. Нека Сурва пребъде”, каза още тя.

Гости на празника бяха секретарят на Община Перник Мартин Жлябинков, областният управител Людмил Веселинов, народни представители и общински съветници.

В духа на древната традиция бе запален сурвакарският огън и в селата Мещица, Драгичево, Расник, Дивотино, Зидарци, Люлин и др.

Всяко село има свои отличителни черти в маскирането. Всяко село се готви по различен начин за проявите тази вечер. Навсякъде обаче пълни трапези посрещнат сурвакари и гости. Защото през тази нощ всеки дом е отворен. За да влезе доброто и здравето в него.