Sunday, May 5, 2024
HomeРегионПерник15 чуждестранни групи идват в Перник за "Сурва"

15 чуждестранни групи идват в Перник за “Сурва”

Петнадесет чуждестранни групи, предимно от съседни на нашата страна балкански държави, ще участват в 29-ото издание на Международния фестивал на маскарадните игри “Сурва” в Перник. Това съобщиха от организационния комитет на проявата.
Представители от Гърция, Румъния, Сърбия, Италия, Словения, Албания, Северна Македония, Черна гора и Хърватия ще покажат традициите и обичаите си пред публиката от Перник и цяла България.

Гостуващите групи ще демонстрират уникални костюми и маски, явявайки се на официалната сцена на събитието на площад “Кракра Пернишки”, както и на тази пред Общинския комплекс “Дворец на културата” в миньорския град.

Организаторите на “Сурва” информират, че за първи път в историята на фестивала състезателните дефилета ще започнат още в първия ден, когато ще се състои и грандиозното откриване на събитието. Маскарадът ще бъде предшестван и от Международна научна конференция на тема “Маски, фестивали, музеи” с научен ръководител проф. Иван Маразов. Форумът е традиционен, а тазгодишното му издание е 27-о поред.

RELATED ARTICLES

Most Popular