15 неща, които са ЗАБРАНЕНИ в Северна Корея! 

Северна Корея става все по-интересна на хората по света. Всички се чудят защо „малкото лудо момче”, както го нарича американският президент Доналд Тръмп, е толкова ненормален, че да заплашва мира и сигурността на целия свят, разработвайки балистични ракети. Ние няма да даваме оценки, а факти. Вече ви разказахме за някои от най-абсурдните забрани в Северна Корея, дадохме ви и идеи как да избягате от там. Време е за ЧАСТ ВТОРА. Знаем, че лидерът на комунистическата държава, която по документи се води демократична, Ким Чен-Ун мрази западната култура. Вижте някои от най-невероятните забрани. Предупреждаваме, че положението там хич не е смешно.

 

Западна мода

 

Лидерът на Северна Корея Ким Чен-Ун забрани дънките и всички западни дрехи в страната. Пхенян се опитва да се пребори със западното влияние в културен аспект.

Кока-кола

 

В Северна Корея пиенето на популярната американска марка газирани напитки кока-кола е абсолютно забранено. В някои магазини в комунистическата държава обаче се продава кола, но на етикета пише, че е направена в Китай.
Дамски превръзки

 

Дамските превръзки и тампоните не са разрешени в Северна Корея. Жените използват едновремешните превръзки за многократна употреба.

Презервативи

Всички видове противозачатъчни средства са забранени в Северна Корея, затова намирането на презервативи е почти невъзможно. Много възрасни севернокорейци приемат кондомите като подарък.

 

Собственост

 

Правителството на Северна Корея притежава цялата земя. Това означава, че никой не може да притежава имот или земя, както и не може да продава апартаменти или къщи. Хората все пак намерили начин как да се справят с това и в крайна сметка тази година законът беше облекчен.

 

Дизайнерски обувки

 

Ако сте били в Северна Корея и сте искали да си купите евтини обувки на Маноло Бланик, вероятно сте ударили на камък. Дизайнерските обувки не са разрешени в страната, граничеща с Китай.

 

Коледни дръвчета

Северна Корея е атеистична държава. Всички форми на религия са забранени или строго контролирани от правителството. Следователно, не може да си купите елха, която да украсите за Коледа.
Старбъкс (Starbucks)

Снимката, която виждате може и да ви обърка, но истината е, че тя е фалшива. Един турист я е направил на шега. Ако искате да пиете кафе в Пхенян, трябва да посетите някоя от техните вериги.

Кабелната телевизия

В Северна Корея има само 4 официални телевизионни канала. Цензурата на правителството е толкова силна, че дори не позволява друг тип телевизии да се излъчват.

Западни списания

Пропагандната машина на Северна Корея забранява всякакви видове чуждестранни медии. Правителството има специални агенти, които следят за спазването на това. В КНДР няма лайфстайл списания. Единственото четиво в комунистическата държава би могло да бъде с „образователен или политически характер”.

Wi-Fi и интернет

От 15 милиона севернокорейци само 1 милион имат телефон. Въпреки това дори „щастливците” не могат да правят международни обаждания. Има ограничения и в използването на 3G мрежа.

Чужденците, които влизат в страната, трябва да си купят специална SIM карта, чрез която да звънят.

 

Билети за музикални концерти

Само някои чуждестранни изпълнители имат право да изнасят концерти в Северна Корея. Единствената група, на която беше позволено да се представи, беше словенската банда Laibach.
Тя имаше концерт в Пхенян през 2015 г. Севернокорейците обаче могат да ходят на концерти на местни групи.
Apple

Има ограничение за продажбата на всякакви модерни технологии в КНДР. По-вероятно е да видите прасе да лети, отколкото севернокореец с iPhone. Комунистическата държава обаче разработи собствена компания за таблети и компютри, чиято употреба не е забранена.

 

Спортни коли

Още един лукс, който е почти на 100% забранен – луксозните коли. Ако живеете в КНДР, ще ви бъде изключително трудно, да не кажем невъзможно, да си купите модерна кола, още повече след въведените санкции срещу страната.

Почивки в чужбина

 

Севернокорейците не могат да ходят на почивки в чужбина. Това е нарушение на човешките права, но вероятно местните не знаят този факт.