Wednesday, May 1, 2024
HomeРегионДупница20 български състава люлеят Дупница за 20-ото юбилейно издание на „Мир на...

20 български състава люлеят Дупница за 20-ото юбилейно издание на „Мир на Балканите“

  • Тази година няма да има дефилета, фестивалът ще бъде открит с водосвет

    20 български състава ще участват на юбилейното 20-о издание на Югозападния международен фестивал „Мир на Балканите“, който започва на 27 май в Дупница. Тази година няма да има дефилета на съставите заради забрана от РЗИ. Фестивалът ще бъде открит в 18 часа на площад „Свобода“ с водосвет. След това ще се проведе композицията за откриването, която се прави всяка година с българските знамена. Ще бъдат показани и флаговете на всички държави, участвали в „Мир на Балканите“ през тези 20 години. Накрая ще бъде издигнато и фестивалното знаме. Първата вечер ще има 5 групи, а в една от вечерите пред дупничани ще  излязат 8.
    Припомняме, че през миналата година поради пандемията от коронавирус фестивалът се проведе само онлайн за чуждестранните състави, които вече бяха подали заявка за участие.
    „Тази година ни беше малко по-трудно да направим организацията, защото времето ни беше кратко. На национално ниво ни разрешиха официално да проведем фестивала чак в началото на месеца и нямахме много време, но се справихме. Честно казано, се получи някакво съвпадение. През годините в „Мир на Балканите“ са участвали точно 20 държави. А сега за юбилейното 20-о издание чакаме точно 20 български състава. Не сме търсили нарочно подобен ефект, но ето че по някакво стечение на обстоятелствата се получи точно така. Ще има и два чуждестранни състава – този на банатските българи и от Черна гора. Чакаме потвърждение и от сърбите, които трябва да си направят PCR тестове и може би ще закъснеят с един ден, но най-вероятно и те ще участват. Хърватите и македонците не можаха да направят нищо по въпроса с идването си и няма да дойдат. Гърците ги е страх от пандемията и също отказаха участие. На румънците пък техните здравни власти не им позволиха да пътуват. Ще има и три певчески групи, които ще участват. Едната е планирана за началото на фестивала, а другите две ще са съответно в средата и в края. Няма да има балетни състави, както мислехме предварително. Преценихме, че няма смисъл да смесваме двата жанра“, каза пред „Вяра“ главният организатор на фестивала Воин Войнов.

  •  Той изтъкна колко интересна е изложбата, свързана с „Мир на Балканите“, която може да бъде видяна от дупничани и гостите на града до 5 юни.
    „Приканвам всички да видят и изложбата, която направихме. Тя започва във фоайето на община Дупница и продължава в Галерия „Джамията“. Това е така, защото в нея има над 2000 снимки, дори не можахме да представим всичките. Изложили сме снимки от първия проведен фестивал, та чак до последния. Представили сме и различните сувенири и поздрави, които сме получили от представителите на различните държави, които са ни гостували. Имаме такива от Сърбия, Франция и др.“, допълни Войнов.

    Димитър ИКОНОМОВ

 

RELATED ARTICLES

Most Popular