Thursday, May 2, 2024
HomeРегионКюстендилТехническата подготовка за изборите в област Кюстендил протича нормално

Техническата подготовка за изборите в област Кюстендил протича нормално

Организационно-техническата подготовка за провеждане на изборите за народни представители на 11 юли в област Кюстендил на този етап протича нормално. Това стана ясно по време на работна среща с кметове на общини и представители на местни администрации, свикана от областния управител на Кюстендил инж. Александър Пандурски.

„Смятам, че е създадена добра координация между областна администрация и общинските администрации относно предстоящите избори“, коментира Пандурски. В хода на разговора бяха обсъдени също редът и организацията по посрещане на секционните избирателни комисии след приключване на вота и осигуряването на бързия им достъп до РИК.        Във връзка с подготовката за изборите представителите на местните администрации от своя страна заявиха, че имат отлична комуникация и добра обратна връзка с Областна администрация-Кюстендил.

По време на срещата областният управител сподели също, че се очаква избирателните списъци да бъдат получени в близките няколко дни. „Знаете, че ще имаме нови представители в СИК-овете. В тази връзка се надявам имунизационната кампания да продължи, за да бъдат максимално защитени членовете на секционните комисии, както и гражданите. Ваксинирането е единственият начин, чрез който можем да се преборим с пандемията“, коментира инж. Александър Пандурски и призова членовете на секционните комисии да се ваксинират, за да не поемат излишни рискове за здравето си по време на изборния процес.

„От РЗИ-Кюстендил ми бе докладвано, че Министерството на здравеопазването е осигурило достатъчно количество ваксини от „Пфайзер“, „Модерна“, „Астра Зенека“ и „Янсен“, така че желаещите да се имунизират могат да изберат с коя ваксина да бъде“, заяви Александър Пандурски. Позовавайки се на информация от РЗИ, областният управител сподели, че към вчерашна дата (25 май) общият брой на поставените дози ваксини на територията на областта е 22 639. Имунизираните лица с първа доза са 13 658, а тези със завършена имунизация са 8981.

По време на срещата бе обсъдена и епидемиологичната ситуация по места. Към настоящия момент обстановката във всички общини на територията е спокойна, докладваха от месните администрации. „За щастието случаите с Ковид-19 намаляват, натовареността в болниците ни – също. Област Кюстендил вече е в „оранжевата зона“, като за изминалия 14-дневен период заболеваемостта вече е под 120 на 100 хил. души население“, коментира още Александър Пандурски.

На работната среща присъстваха също зам. областните управители д-р Матей Попниколов и Райчо Цветин, както и главният секретар на институцията Гергана Михайлова.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular