Friday, May 3, 2024
HomeОбществоЛЮБОПИТНО20 трика за охлаждане в горещите летни дни и нощи

20 трика за охлаждане в горещите летни дни и нощи

През лятото всички се изправяме пред една и съща дилема – как да се охладим и как да заспим спокойно в горещите нощи?

Мятаме се насам-натам и се въртим в леглото, борейки се с жегата, защото се потим и буквално залепваме към чаршафите. Ужасно!

Много е трудно да заспим в затворено помещение и да се отпуснем в топла стая. Горещите летни дни и нощи са неизбежни за повечето от нас.

И така, решихме да споделим с вас няколко трика за охлаждане когато сме далеч от или нямаме климатик. Колкото и да не ви се вярва – това е възможно!

  1. Изберете памук

Оставете сатените, коприната или полиестерните материи за по-хладните зимни нощи. Светло оцветено спално бельо от лек памук е дишащо и е отлично за подобряване на вентилацията и въздушния поток в спалнята. През деня също можете да носите по-светли, памучни дрехи.

  1. Нека силата на фризера е с вас

Поставете чаршафите в хладилника или фризера за около 30 минути, преди лягане. Препоръчваме първо да ги поставите в найлонова торбичка (освен ако не искате да използвате аромата на пица или манджа, за ароматерапия). Разбира се, това няма да ви охлади за цялата нощ, но ще Ви отпусне докато заспите спокойно и дълбоко.

  1. Комфорт за 4 сезона

Съвет за зима и лято. Грейки, които зимата пълним с гореща вода и поставяме под завивките, за да се стоплим могат да се напълнят със студена вода и да се ползват през лятото. Поставете я под завивките и ефектът ще е достатъчно охлаждане за спокоен сън.

  1. Креативният електричар

Свързваме вентилаторите с Лятото. Обикновено затваряме стаята и ги пускаме, а те само раздвижват вече горещия въздух. Ако сте на Ти с електрическите схеми – поставете вентилатора пред отворен прозорец, обърнете полюсите му така, че перката да се върти в посока, обратна на часовниковата стрелка. По този начин ще засмучете и изведете топлия въздух от стаята, вместо само да го въртите.

  1. Сън по египетски

Относно охлаждането и справянето с жегите ще откриете много египетски препратки. Това е така, защото тези обитатели на Нил са знаели как да го правят правилно. Така нареченият “египетски метод” включва овлажняване на завивката или някаква голяма кърпа със студена вода и използването й през нощта. Не прекалявайте с навлажняването, за да не намокрите прекалено и да съсипете матрака.

  1. Дрехи по арабски

Според някои широките памучни дрехи спомагат за проветряване на кожата, подобно на арабите в пустинята. Други пък твърдят, че по-този начин цялата пот остава по-тялото, защото не се попива от дрехата, защото тя е широка и не докосва тялото. Оставяме на Вас да прецените за себе си дали този трик работи.

  1. Студена пара

Поставете тава пълна с лед пред вентилатора, малко под нивото на перката. Така докато ледът се топи в горещата стая, въздушната струя ще раздухва студените изпарения и ще охлади и овлажни въздуха в стаята и Вас.

  1. Среща на ветровете или крос-бриз

Отворете един-два прозореца или прозорец и врата, за да направите течение. Поставете вентилатор перпендикулярно на течението. По този начин ще усилите ефекта на охлаждане. Ако при отваряне на прозорците не се получава течение, можете да поставите 2 или повече вентилатора, така че въздушните струи да се пресекат перпендикулярно. а вашето удобно диванче да е в пресечната точка.

  1. Охладете горещите точки

За да се отпуснете супер-бързо, нанесете ледени пакети или студени компреси на възлови енергийни точки на тялото, като – китките, врата, лактите, слабините, глезените и зад коленете.

  1. Робинзон Крузо

Съжалявам, влюбени приятели, но през лятото, спането сам е за предпочитане, ако искате да спите и да се охладите. Притискането с партньор, в жегите, увеличава телесната топлина и затова спете сам и превърнете спалнята в хладен и спокоен оазис.

  1. Тарзан

Поставете хамак или походно легло на терасата или верандата. И двата вида легла са окачени от всички страни, което увеличава въздушния поток, респективно охлаждането.

  1. Облейте се със студен душ

Студеният душ придобива съвсем нов смисъл, през горещите летни дни. Изплакването под поток от хладка вода води до понижаване на телесната температура и отмива потта, така че можете да се почувствате хладно и чисто.

  1. По-ниско от тревата

Горещият въздух е по-лек и се издига, затова поставете леглото си колкото се може по-близо до земята. В повечето случаи това означава да свалите матрака от спалнята направо на пода. Ако живеете в многоетажна къща или апартамент, спете на приземния етаж или в сутерена, вместо на горния етаж.

  1. Тъмно, но хладно

Слънчевата светлина загрява стаята, доста бързо, особено през стъклото. Запазете спалнята и другите помещения хладни като държите спуснати щорите, затворени прозорците и вратите, през целия ден. Проветрявайте само вечер, когато навън е по-хладно и тъмно.

  1. Водна стена

Преди лягане поставете навлажнена със студена вода завеса на балконската врата и я оставете отворена. Така влажният въздух ще охлади стаята по-бързо.

  1. Глад и студ

Лятото не е моментът да се правите на шеф готвач, всеки ден. Помислете за по-рядко включване на печката – гответе наведнъж няколко ястия или наблегнете на салатите.

  1. Студени крака

Тези десет малки прасенца са доста чувствителни към температурата, защото имат много чувствителни точки в краката и глезените. Охладете цялото тяло, като натопите краката си в студена вода. Този метод действа изключително релаксиращо, след изморителен работен ден.

  1. Летен лагер

Ако имате достъп до безопасно външно пространство като навес, вътрешен двор или заден двор си направете домашен къмпинг, като поставите палатка и спите на открито.

  1. Назад към природата

Когато температурите скочат, заменете екстра-удобния матрак с минималистично сламено или бамбуково легло. Тези изцяло естествени повърхности са по-малко удобни за спане, но те не задържат топлината защото са проветриви, за разлика от пухкав, покрит с чаршафи матрак.

  1. Зърната на удоволствието

Оризът не е само за ядене! Тези бели зрънца също могат да ви охладят в горещите нощи. За студен компрес през наистина горещите нощи, напълнете чорап или възглавничка с ориз. Завържете го здраво и го оставете във фризера за около час. Поставете охладения вързоп под завивките, близо до тялото. Този своеобразен компрес ще остане хладен поне още 30 минути, което е достатъчно време да се унесете и да заспите спокойно.Източник: bgr.bg

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular