20 търговци подписаха договори за наем на щандове в ГУМ-Дупница

 Цветанка Вуковска

5-има от класираните се отказват, 3-ма напускат обекта

20 от търговците, спечелили търгове за отдаване под наем на щандове на първия етаж в ГУМ-Дупница, са подписали договори. 5-има от класираните на първо място са се отказали от сключването на договори и тези търговски площи ще бъдат наети от класиралите се на второ или трето място. Наемателите на тези 5 щанда ще станат ясни след изтичането на 14-дневния срок, в който търговците трябва да решат ще останат ли. Ако останат незаети площи, за тях ще се проведат нови процедури. Търговска площ в ъгъла на магазина остава незаета, след като и тримата класирани са се отказали. За местата вече са обявени нови процедури. 3-ма от досегашните наематели са загубили щандовете и напускат магазина – това са Таня Димитрова, която държеше парфюмерията, и нейни колеги, предлагащи техника и бельо.

„До края на седмицата ще имам отговор относно договора и от дрогерия „Лили”, каза управителят на магазина Цветанка Вуковска.

Както писахме, за търговските площи от първия етаж на ГУМ бяха проведени процедури за отдаване под наем за 10 години. Проведоха се търгове за 27 щанда и конкурс за площ от 315 кв. м, която ще се обособи като самостоятелен магазин с нов вход. Процедурите, до които се прибягна по решение на Общинския съвет, след изтичането на досегашните договори, провокираха недоволство у досегашните наематели.

За търговските площи на първия етаж на магазина се проведоха търгове.

Те настояваха за анулиране на процедурите и провеждане на нови. Търговците скочиха срещу свои колеги, които при наддаването вдигнаха цените неколкократно. При 17 лв./кв. м начална цена наддаването стигна над 100 лв./кв. м. По-голямата част от търговците, които досега работеха на базата на анекси към договорите си при много по-изгодни условия, са категорични, че цените сега са нереални. Част от тях прогнозираха, че това ще доведе до поскъпване на предлаганите стоки или до преждевременно освобождаване на щандовете.

Юлияна КОЛЧАКОВА