200 ученици от България и Македония почетоха 108-годишнината от рождението на Вапцаров в Банско

 

  • Важно е да се научим да живеем в обич и разбирателство, и община Банско ни подкрепи, заяви д-р Врабевски
  • Трайче Манчевски, Никола Станишлевич и Ягода Панова от Струмица получиха електронни четци като награда за отличените си есета

 

Близо 200 ученици от България и Македония заедно отбелязаха 108-годишнината от рождението на големия български поет Никола Вапцаров. На тържествена церемония в родния му град Банско младежите от четири училища от Струмица (Македония), Банско и Белица, избрали твореца за свой патрон, поднесоха венци и цветя на неговия паметник и заедно се поклониха пред паметта му.
„Тази съвместна инициатива е поредната крачка напред в междудържавните отношения на Македония и България. Концентрирайки позитивна енергия върху общочовешки идеали и ценности, днес ние сме заедно тук благодарение на подкрепата на Фондация „Българска памет“, Община Банско и най-вече благодарение на ентусиазма на нашите колеги и приятели, братя и сестри от Струмица да споделим празника и да покажем за пореден път, че заедно можем повече. Важно е да се научим да живеем в обич и разбирателство и така успешно да добавяме стойност към развитието на собствените си общества“, обърна се към всички присъстващи ученици, гости и граждани д-р Врабевски.
Празничният ден продължи с награждаването на победителите в конкурса за есе, посветен на живота и творчеството на Никола Вапцаров. В залата на Посетителския информационен център в гр. Банско призьорите Трайче Манчевски, Никола Станишлевич и Ягода Панова от Струмица, Македония, получиха електронни четци като награда за отличените си есета. След награждаването  д-р Врабевски обяви, че стартира следващият конкурс за есе, като този път темата ще бъде Коридор №8.
В събитията, придружаващи съвместното честване на годишнината от рождението на поета, участваха основно училище „Никола Вапцаров“ и гимназия „Яне Сандански“ от гр. Струмица (Македония), професионална гимназия „Никола Вапцаров“, гр. Банско и гимназия „Никола Й. Вапцаров“ – гр. Белица. Всички те присъстваха на интересната лекция на доц. Ани Кочева, участваха в интерактивните сесии на Фондация „Българска памет“, и посетиха родната къща на поета Никола Вапцаров.