Thursday, May 2, 2024
HomeРегионДупницаМини ВЕЦ ,,Мурсалево“ отърва 2 000 лв. глоба за ползване на вода от...

Мини ВЕЦ ,,Мурсалево“ отърва 2 000 лв. глоба за ползване на вода от Рилската река без разрешение, от „Басейнова дирекция” пропуснали да напишат в акт датата на нарушението

 

Маргарита Алексиева

Мини ВЕЦ ,,Мурсалево“ в едноименното кочериновско село се размина с 2 000 лв. глоба, съобщават от Районен съд – Дупница. Санкцията е била наложена на ,,Вод Енерджи“ ЕООД – София, за погазване на Закона за водите – липса на разрешително за водовземане, каквато ,,Вод енерджи“ черпи от река Рилска. Отменена е с решение на съдия Маргарита Алексиева, потвърдила като незаконосъобразно наказателното постановление. То е било оспорвано от ,,Вод енерджи“ за допуснати съществени процесуални нарушения, с молба да бъде отменено от съда като неправилно и незаконосъобразно.

Срещу дружеството с управител Иван Айдарски има наказателно постановление за налагане на глобата от м. декември 2016 г., издадено от директора на Басейнова дирекция ,,Западнобеломорски район“ (БД ,,ЗБР“) – Благоевград. Нарушението е констатирано на 12 септември 2016 година от инспектори към БД ,,ЗБР“, извършили проверка в минивеца, изградена в ПС ,,Мурсалево“, в имот от 3.246 дка. Проверяващите установили, че разрешително за водовземане има клон ,,Струма – Места“ на ,,Напоителни системи“ ЕАД – София, стопанисващ обекта за срок от 10 години, а не ,,Вод Енерджи“ ЕООД – наемател на минивеца, който продава ел. енергия на Национална електрическа компания (НЕК). Разрешителното е от 9 август 2013 г. и е издадено от „Басейнова дирекция” с цели напояване на земеделски площи и за производство на ел. енергия, посредством МВЕЦ ,,Мурсалево“.

Столичното дружество отървава глобата заради пропуск на „Басейнова дирекция” в акта административно нарушение. От решението на съда става ясно, че наказателното постановление е трябвало да съдържа описание на нарушението, датата и мястото, където е извършено, обстоятелствата, при които е извършено, както и потвърждаващите го доказателства. В съставения акт обаче липсвала дата на извършеното нарушение, за което дружеството е санкционирано.

Решението подлежи на обжалване в пред Административен съд -Кюстендил.

Мария ПЕТРОВА

RELATED ARTICLES

Most Popular