Friday, May 3, 2024
HomeРегион250 кукери огласиха Сапарева баня

250 кукери огласиха Сапарева баня

Групата на Кирил Белчински спечели 1-во място, сурвакарите на Стоян Стоянов и Росен Атев – втори и трети

Кукери огласиха по традиция Сапарева баня на 1 януари. Около 250 мъже, жени и деца, преобразени с маски и костюми, се включиха в кукерския празник, организиран за поредна година от читалище „Просветен лъч -1905” и общината. По стар обичай, освен шествието по главната улица.

Първо място спечели групата на Кирил Белчински със 120 участника. Втори се класираха кукерите, водени от Стоян Стоянов, наброяващи 107 души. Трето място зае групата на Росен Атев. Първите получиха награда от 500, вторите – 400, а третите – 300 лева, осигурени от общината, чрез спонсори. Раздадени бяха и 3 поощрителни награди от по 100 лева на деца- за съхранението и продължаването на традицията. Това са 8-месечната Карина Белчинска, Мина Александрова и Калоян Гювийски. За две от децата имаше специални награди, предоставени от рехабилитатора Кирил Начов.

  

Оценките бяха дадени от зам.-кмета Славчо Коларски, музиканта Александър Попов, който е и учител по музика, и библиотекарката в читалище „Просветен лъч -1905” Йорданка Нешова. „Класирането е според два основни критерия – представянето и оригиналност на маските. Това е празник с над 30-годишна история за читалището, като тази година бе много впечатляващ”, коментираха от журито.

Снимки: “Видяно в Сапарева баня”, Пламен Лобутов

 

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular