Friday, May 3, 2024
HomeНовиниСвят29-годишен узбек е атентаторът от Ню Йорк

29-годишен узбек е атентаторът от Ню Йорк

 

Терористичния акт е копие на кървавите нападения с коли , извършени в европа

 

Засега няма категорични индикации, че шофьорът на пикапа, който уби осем човека и рани 15 в Ню Йорк, е пряко свързан с “Ислямска държава”, но властите са намерили бележка, в която 29-годишният узбекски имигрант Сайфуло Саипов декларира принадлежност към екстремистката групировка. Сред жертвите на нападението са петима приятели – аржентинци, които са се събрали да празнуват 30-годишнина от завършването на училище.

Нападението, извършено на 31 октомври, деня на Хелоуин, с нает пикап, врязал се във велосипедна алея в Манхатън, носи всички белези на терористична атака, заявиха властите.

Саипов, който бе прострелян от полицаите и задържан на мястото на нападението, се очаква да оживее, което означава, че разследващите биха могли да се опитат да научат повече за мотивите му. До момента обаче властите смятат, че е той е “вълк единак” – тоест, действал е сам, след като е бил вдъхновен от “Ислямска държава”, макар и не пряко инструктиран от нея, отбелязва “Вашингтон пост”.

Според някои данни, след нападението заподозреният е излязъл от пикапа с вик “Аллах Акбар” (Аллах е велик).

Властите твърдят, че това е най- кръвопролитният атентат в Ню Йорк след терористичните нападения от 11 септември 2001 г.

Знае се, че преди да извърши нападението, Саипов е живял в Патерсън, Ню Джърси и че е наел пикапа в този щат преди да отпътува за Манхатън, съобщиха разследващите.

Атаката ще разгорещи политическия спор в САЩ за имиграцията и сигурността, Президентът Доналд Тръмп от самото начало настоява за ограничаване на мигрантите и по-сериозна проверка на пристигащите в страната, за да се предотвратят терористични нападания, докато опонентите му блокират тези мерки в съда, отбелязва “Вашингтон пост”. Узбекистан не е сред страните, посочени в различните варианти на забранителния списък на Тръмп, обхващащ няколко предимно мюсюлмански страни.

Както обикновено, първата реакция на президента бе публикация в Туитър, където той заяви, че нападението в Манхатън “прилича на друга атака, извършена от много болен и умопомрачен човек”. Малко по-късно президентът написа: “Не трябва да позволим на “Ислямска държава” да се завърне или да влезе в нашата страна, след като ги победим в Близкия Изток и навсякъде другаде. Достатъчно!”.

 

Атаката в Ню Йорк ужасяващо прилича на тези в Европа

 

Нападението е ужасяващо сходно с подобни атаки, извършени в Европа, където привърженици на “Ислямска държава” се врязват в пешеходци на оживени улици с коли и камиони.

Същата тактика бе използвана във Франция, Великобритания, Германия, Швеция и Испания.

Саипов е попадал в полезрението на властите

Извършителят на снощния терористичен акт в Ню Йорк е попадал и преди в полезрението на федералните власти в САЩ, пише “Ню Йорк таймс”. Вестникът цитира три източника, според които правоохранителните органи са правили справки за 29-годишния узбек Сайфуло Саипов в предишно разследване, което не е свързано със сегашния терористичен акт в Ню Йорк.

Саипов бил роднина или познат на друга личност, от която онова следствие се интересувало. То продължило две години, в резултат на което Министерството на вътрешната сигурност на САЩ, ФБР и полицейското управление на Ню Йорк предявили официални обвинения срещу петима пришълци от Узбекистан и един казахстанец за оказване на материална помощ на терористичната групировка “Ислямска държава”. Част от обвиняемите се признали за виновни. Засега не е ясно дали и Саипов е фигурирал в това дело, пише “Ню Йорк таймс”, цитиран от БТА.

 

“Беше добър човек”, твърдят за Саипов хора, които го познават

 

Вестникът съобщава, че този нощ полицията е извършила обиск в жилищния блок в град Патерсън, щата Ню Джърси, където се бил настанил терористът единак. Репортери успели да разговарят с двама негови познати, също узбеки, които го представили в много положителна светлина. Според тях Саипов дошъл в САЩ през 2010 г., за да научи английски. Започнал работа като шофьор във фирмата “Юбър”, която предоставя таксиметрови услуги чрез повикване по интернет.

Според 22-годишния му сънародник Бекзод Абдусаматов Саипов пристигнал от Ташкент – столицата на Узбекистан, и знаел слабо английски. Първо живял в Охайо, а после се прехвърлил във Флорида, където намерил работа като шофьор на камион.

“Беше много добър човек. Харесваше САЩ, изглеждаше много доволен, и непрекъснато говореше така, че всичко с него изглеждаше наред. Не приличаше на терорист, но не го познавах отблизо”, казва 37-годишният Кобильон Маткаров.

Саипов успял да получи зелена карта, даваща му право да живее и работи в САЩ, съобщава пред вестника служител от правоохранителните органи, пожелал анонимност, защото следствието срещу терориста тече в момента.

Служител на “Юбър” казва пред “Ню Йорк таймс”, че Саипов е бил проверен от компанията преди да бъде назначен, и не било констатирано нищо подозрително, свързано с него. Фирмата е предложила на ФБР и другите правоохранителни органи пълно съдействие в разследването.

“Вашингтон пост” също се е опитал да получи пряка информация за Саипов от негови познати. Според 24-годишната Дилноза Абдусаматова, когато пристигнал в Охайо през 2010 г., той живял първите две седмици при нейното семейство в Синсинати, защото бащите им били приятели, след което заминал за Флорида, за да започне работа като шофьор. Тя предполага, че там той се е оженил – около година, след пристигането си в САЩ, и вероятно има две деца. Контактът с него обаче се прекъснал. “Той престана да говори с нас, след като се ожени”, добавя Абдусаматова.

Вестникът съобщава, че във вторник през нощта 4-ма цивилни агенти на ФБР са посетили жилищния блок в Тампа, Флорида, където Саипов е живял преди да дойде в Ню Джърси, и разговаряли с няколко живеещи в същата сграда. Следователите обаче отказали да отговарят какво са констатирали там. Според една от съседките обитателите казали пред агентите, че не познават Саипов.

 

Най-новият епизод в серията терористични атаки с използване на автомобили

 

Разказвайки за снощната касапница в Ню Йорк, лондонският вестник “Дейли телеграф” отбелязва, че терористичните атаки с използването на автомобили вече са новата “нормална практика”, и за полицията е невероятно трудно да им противостои и да защитава гражданите.

Нападението на Саипов в Манхатън е най-новият епизод в тази серия от терористични атаки с използване на най-обикновени автомобили – малък камион (пикап) се превърна в поредното смъртоносно оръжие, което помете пешеходци и велосипедисти. Невъзможно е да се предскаже кога и къде ще ударят терористите. Такива атаки са евтини и лесни за организиране: няма нужда от експлозиви и оръжия, а автомобилите често са наети, пише “Дейли телеграф”.

Ислямистите започнаха да използват тази тактика през 2008 г. в Израел и тя бе възприета с поразителен ефект от малки терористични клетки и от терористи единаци в Западна Европа, които след това изявяваха принадлежност към ИД, посочва вестникът, като припомня няколко кървави епизода от тази серия – в Ница, Берлин, Барселона, Лондон, а сега и в Ню Йорк.

Според вестника тази тактика е драматична нова форма на глобален тероризъм. Тя се наложи, защото след ужасяващите атентати от 11 септември 2001 г. в Ню Йорк и Вашингтон, извършени със самолети, мерките за сигурност по летищата се засилиха, а и много хора избягват да летят. Невъзможно е обаче за избягваш автомобили, защото на всеки се налага да ходи по улиците.

Използването на автомобили като оръжие показва колко трудно е за властите да защитават т.нар. “меки мишени”. Колкото и заграждения, бариери и камери да бъдат монтирани по улиците, терористични атаки от този вид ще останат трудни за възпиране, пише в заключение “Дейли телеграф”.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular