Wednesday, May 1, 2024
HomeРегионБлагоевград3 акции за месец! ПСС Благоевград помогна на чужденец с изкълчен глезен...

3 акции за месец! ПСС Благоевград помогна на чужденец с изкълчен глезен край Рилския манастир

При 12-часова акция спасители от Сандански оказаха помощ на мъж със съмнения за инфаркт

Три спасителни акции са провели спасителите от ПСС-Благоевград през последния месец в района на Рилски манастир – хижа „Рибни езера”. В два от случаите става въпрос за чуждестранни туристи, пристигнали в х. „Рибни езера”, с обострени от дългите преходи във високата планина болестни симптоми. Третата акция беше проведена в събота, като приключи късно през нощта.

Към 16,00 ч. при слизане на чуждестранни туристи по Дългия рид към Рилския манастир момче се подхлъзва и след претоварване при стъпване се уврежда глезенна става. Поради силна болка в ставата групата му преценява, че не може да продължат и подават чрез тел. 112 сигнал за помощ към ПСС.

“От отряда се отправихме 11 планински спасители към мястото на инцидента. В 19,00 ч. туристът беше прегледан, нараняването “обработено”, а кракът имобилизиран. С планинска количка пострадалият беше транспортиран до Рилския манастир и пренасочен за лечение в гр. София”, обясниха планинските спасители от Благоевград.

При останалите два случая беше реагирано много бързо след съдействие от стопаните на хижа „Рибни езера”. През изминалата година те са инвестирали в инсталирането на мобилна апаратура за интернет и комуникация към мобилен оператор. Благодарение на това сега спасителите получават точна информация за случващото се в района.

Ето и съветите на спасителите към туристите, посещаващи района (Рилски манастир – Дългия рид – заслон „Кобилино бранище” – х. „Рибни езера” – Смрадливото езеро) – те трябва да бъдат много добре екипирани и подготвени. Теренът е силно пресечен, с много скални прагове, а пътеките на места са обрасли с висока растителност. След превалявания от дъжд или сутрешна роса придвижването става опасно. На много места няма връзка с мобилните оператори. “Ако посещавате района, е желателно да си инсталирате мобилното приложение за известяване на ПСС (което може да изпрати данни от място със слаб обхват, откъдето не може да се осъществи обаждане) –https://play.google.com/store/apps/details… /

и да си направите планинска застраховка! Спасителните операции в района са тежки и многочасови. Всяка минута за подаване на сигнал за помощ е ценна, а спасителните мероприятия включват много хора и техника, което ги оскъпява”, коментираха още спасителите.

В същото време колегите им от Сандански помогнаха на мъж със съмнения за инфаркт, който се е намирал под връх Пирин след 12-часова спасителна акция в Пирин. Там той се грижел за собственото си стадо овце. Внезапно обаче се е почувствал зле и е подал сигнал до планинската служба. От отряда в Сандански заедно с доброволци са успели да стигнат след 5 часа до подножието на връх Пирин, където са оказали първа помощ на пострадалия, а след това е започнала и сложната операция по свалянето му от планината. „Получихме сигнал към 12 часа за пострадал човек със съмнение за инфаркт или инсулт. Организирахме се и тръгнахме. След около 5 часа достигнахме до пострадалия. Оказахме му първа помощ. Мъжът не беше в добро състояние, не можеше да се движи сам, виеше му се свят. Благодарение и на доброволци успяхме да го свалим”, каза Кристиян Урумов от ПСС-Сандански. Мъжът е транспортиран към лечебно заведение.

RELATED ARTICLES

Most Popular