Saturday, May 4, 2024
HomeРегионДупница30 домакинства в Дяково останаха над 7 ч без вода заради гръмнал водопровод

30 домакинства в Дяково останаха над 7 ч без вода заради гръмнал водопровод

Не сме оставили авария от днес за утре, поправяме по мрежата там където е най-належащо, коментира ВиК управителят Илия Илиев

 

Част от дупнишкото село Дяково остана без вода заради водопроводна авария. Над 7 часа без водоподаване бяха около 30 домакинства в махала Кокая.

Илия Илиев

Повечето от хората са възрастни и болни, които и без тези неудобства не могат да се похвалят с много добър жизнен стандарт. На място бе екип на „ВиК – Дупница”. Наложи се да отиде и екип на ЧЕЗ, тъй като аварията бе близо до електрически стълб. Покрай отстраняването на аварията възникна и друг проблем – багерът скъса тръби за отпадни води на къщата, намираща се до мястото, където бе гръмнал водопроводът. В този участък за последните 3 години водопроводът се пука за трети път. Само преди няколко дни на около 500 м по-нагоре имаше друга авария.

За жалост с отстраняването на аварията проблемът не се решава, тъй като остават купчини кал и ями и улицата става все по-труднопроходима. Водопроводът е прокарван преди около половин век на доброволни начала от хората. „Сами сме си копали, а сега няма кой да смени старите тръби. В селата става все по-зле, а уж сме в Европа”, коментират в селото.

„Знаете, че ежедневно възникват аварии. Водопроводната мрежа в цялата община е амортизирана, но нямаме финансова възможност да я подменим. Сменяме там, където е най-належащо. Отзоваваме се на сигналите своевременно, не сме оставили авария от днес за утре. Отстраняването на една авария струва на дружеството средно около 300 лв.”, коментира управителят на ВиК Илия Илиев.

Абонатите на общинското дружество обаче не са доволни от работата на аварийните екипи. Когато смачкаха мръсния канал, отстраниха повредата – смениха тръбата, но връзката е с… найлон. Чували ли са за тройници, колена и т.н.? Не струват милиони. Когато се прави обратен насип, се насипва пясък, за да не се счупят тръбите. Нищо такова не направиха работниците от ВиК. Свързването на двете тръби завиха с найлон, за да не се запълни с кал и толкова. А като тече мръсната вода от банята, тя ще изтича от т.нар. „свръзка” с найлона и ще отиде в основите на къщата. Не е в двора, на улицата е. Работа си е на ВиК, те го счупиха, те да го оправят, жалват се потърпевшите.

Както писахме, преди няколко дни в община Дупница бе внесена подписка с искане за ремонт на същата улица. Подписали са се 70 души.

 

RELATED ARTICLES

1 COMMENT

Comments are closed.

Most Popular