ОбС – Кочериново в шах с изнесената група на ОДЗ в Стоб, ОбС шефът Везенков: Против закриване съм, но не е нормално за 5 деца да има 3-ма учители

Председателят на ОбС Калин Везенков, кметът Иван Минков и Даниела Миланова, вляво - Румен Янакиев

Анна Рашкова: Племенничето ми е преместено в детската градина в Бараково, когато се разболя, нямаше кой да го вземе

 

Общинските съветници в Кочериново не взеха решение по казуса с изнесената група на ОДЗ „Ален мак“ в с. Стоб и вероятно заповедта на областния управител, която атакува решението на ОбС, прието на заседание от 28.12.2017 г., ще бъде обжалвана.

Божидар Йосифов (вляво)

Извънредното заседание на местния парламент се проведе в присъствието на 10 общински съветници и 4 майки от с. Стоб. Председателят на комисията по здравеопазване, образование, култура и вероизповедания Даниела Миланова предложи т. 3 от решението на ОбС от 5 януари т.г. да бъде отменена. Съветникът Божидар Йосифов обаче обвини комисията, че не представя законосъобразно решение.

Четири майки от с. Стоб присъстваха на сесията

Той заяви, че държавната политика е да стимулира да има учители. Според него комисията трябва да се съобразява с мнението на юристите и посочи, че ОбС в Кочериново е с най-много върнати решения. От там трябва да предложат решение за изменение на тази точка, а не да я премахват, каза той и попита кмета защо се стигна до тези решения. Иван Минков му отговори, че за това причина са фактите – докладвано е, че децата са 7, а всъщност се оказва че са 5. Миланова също обясни причината за тези няколко решения на ОбС от септември 2017 г. до момента. Според нея това е промяната на национално ниво в наредбата за броя на децата в групите на детските градини от 12 на 6. Тя посочи, че юрист, до който да се допитват, няма. Общинският съветник Слави Христов намери две несъответствия в писмото на РУО – Кюстендил и заповедта на областната управа по отношение на посещаваемостта в градината. Той посочи, че в единия документ е посочена цифрата 9, а в другия – 7 и допълни, че на 11.12. м.г. жители и майки от селото са подали жалба до общината за запазване на детската градина. Христов заяви, че никой не ги е уведомил каква е издръжката на групата в Стоб.

Председателят на ОбС Калин Везенков поиска предложение по същество, а Христов предложи общинският съвет да вземе решение за филиал на ОДЗ „Ален мак“ в с. Стоб с 6 деца. Румен Янакиев го репликира, че е гласувал на предната сесия за полудневна детска градина, а Христов му отговори, че не му е била дадена друга възможност. Общинският служител Стоян Банчев обаче посочи, че съветниците се опитват да гласуват нещо, което областният управител вече е върнал – става въпрос и за целодневна и за полудневна с 6 деца. Предложението обаче да се измени решението от протокол №1 от 5.01.2018 г. от полудневна в целодневна форма на обучение с минимум 6 деца не бе прието от съветниците, след като двама гласуваха „за“, двама „против“ и 6 „въздържал се“. Не мина и предложението на комисията за отмяна на т. 3 от 5.01.2018 г., след като 5 гласуваха „за“, двама „против“ и 3-ма „въздържал се“. Съветниците преразгледаха и гласуваха наново Решение № 136, § 7, прието на заседание от 28.12.2017 г. , след като със Заповед № РД-30-16/15.01.2018 г., на областния управител решението бе върнато за ново обсъждане и отмяна. Този параграф касае данъка за автомобили и понеже е изпуснат крайния срок (28 декември) решението не може да влезе в сила и остава размерът на таксата от предната година. Единствено несъгласие със заповедта на областния управител изрази съветникът Румен Янакиев.

От тук нататък какво ще се случи с изнесената група на ОДЗ „Ален мак“ в с. Стоб коментира за „Вяра“ председателят на ОбС Калин Везенков.

„Тъй като не приехме решение, с което да отменяме решението на областния управител най-вероятно от тук насетне кметът ще атакува въпросното решение в Административен съд – Кюстендил. По отношение на областния управител той е пуснал заповед, с която иска отмяна на въпросното решение като незаконосъобразно. Тепърва ще разискваме с колегите дали да го обсъждаме, да го подлагаме на гласуване или да остане и то за атакуване в Административен съд. Най-вероятно въобще няма да го разглеждаме и така ще остане последният вариант. Защото считам, че е безпредметно наново да се прави сесия, а пък хората да приемат, че искаме да изменим решение, което вече сме взели. Макар че един съветник го нямаше и не се знае той как ще гласува. Моето желание е да се запази възможността да я има тази филиална група. Но при тези условия е крайно нецелесъобразно общината да има такава група.  Оказва се, че по форма, която се попълва в общината, се твърдеше че в последните три месеца присъстват 7 деца. Така е по закон, трябва да се провери средната посещаемост. Тя се определя от последните 2-3 месеца. Последните три месеца са присъствали 7,2 деца в групата. След проверка от инспектората се оказва, че две от децата са записани с молив, а въпросните деца не живеят тук от 4 месеца. Те живеят в Перник, къде точно не се знае. И групата се посещава от 5 деца. Това е незаконно, нецелесъобразно, не е нормално за 5 деца да има трима учители при това финансово състояние на общината. Това е и чисто човешки аспект на финансовия аспект. Юридически ние може да  вземем такова решение най-късно преди откриване на учебната година. Сега сме по средата й и да се вземе такова решение е незаконосъобразно. Аз прескочих бариерата по отношение това решение още през м. септември, когато гласувахме за 11 деца с ясната идея, че това, което гласувам е нецелесъобразно. Прескочих бариерата си заради това да има детска градина. Но това е единствения път… като юрист имам бариера, която не трябва да прескачам. Тогава прескочих и сега се оказва, че нещата стават за пет деца… за три деца и може да стигнем и за едно дете… Това вече може да стане догодина, дай Боже да има. Аз съм най-големият противник да се закрива нещо. Искам да има. В Стоб има 20 деца, които не посещават въпросната филиална група, а я посещават 5. Другите посещават в Благоевград, Рила и не знам още къде. Човек трябва сам да си помогне. Ние помогнахме с каквото можахме… Нека са 11, добре. Финасовата ситуация е тежка, ще се мъчим, ще правим нещо… Въпреки това аз съм – там да остане вратичка… да има възможност – дай Боже, да се говори с родителите на тия деца, да станат 10-12, да има трима учители, да върви работата. Аз съм против закриването, но не може да се вземат безкрайно незаконосъобразни решения…“

След сесията Слави Христов бе недоволен, че се взима решение без да се даде мнение на родителите по въпроса. „Преди не им се взе също мнението. Трябва да има писмено становище за да се изкажат по въпрос, който тях ги интересува“, посочи той.

Майката Анна Николова Рашкова даде пример с дете, преместено от стобската детска градина в Бараково. Детето се разболяло, обаждали се на майката, обаче тя била на работа, бащата пък нямал превоз. „Аз съм леля на детето, звъннах на майката и отидох да го взема. А ако и аз бях на работа, какво става? Детето се е давило с температура“, посочва Рашкова.

„Решение не може да се вземе, когато някой целенасочено иска да закрие нещо. От тук нещата отиват в АС“, допълни Христов. Той негодува и срещу графика на автобуса, карал децата на училище. Налагало се да чакат дълго време на спирката в студа, докато организацията в съседна Рила била много по-добра. И даде пример със случай с катастрофа, когато шофьорът на училищния автобус решил да помогне и половин час децата стояли на студа, при което се разболели. Христов допълни, че има подписка на около 150 човека от Стоб и че ще отнесе въпроса до Народното събрание.