Friday, May 3, 2024
HomeРегионКюстендилКюстендилски младежи ще правят лютеница при баби от Шишковци, местят се в...

Кюстендилски младежи ще правят лютеница при баби от Шишковци, местят се в селото без телефони и лаптопи

 

Младежи от Кюстендил на възраст от 15 до 29 години ще живеят сред възрастни хора в  село Шишковци. Условието е при съвместното съжителство десетината млади да не ползват  модерни технологии . Те ще си оставят телефоните и лаптопите у дома. Идеята дават доброволци от Червения кръст. Целта е участниците да се докоснат до друг, по- реален начин на живот, да обогатят ценностната си система, да осъзнаят стойностните неща в живота. Младежите ще бъдат изведени извън зоната им на комфорт, ще се ограничат от съвременните технологии, доближавайки се максимално до живота на възрастните хора.

Програмата по участието на тийнейджърите е разчетена по дни и часове. Те ще посетят най-възрастното семейство в Шишковци, съпругът е на 91 години, съпругата му – на 89г. Ще се включат в подготовката по отбелязването на златна сватба  в Шишковци. Активно ще се включат в домашните дейности  – приготвяне на ястия от миналото, на зимнини – лютеница и компоти, изготвяне на книга с готварски рецепти, отглеждане на зеленчуци и на плодове, разпознаване на различни видове билки.

„Има възможност младежите и да останат да спят там. Задължително ще се научат как се меси тесто, а и ще се включат  в игрите, на каквито възрастните са играли едно време“, казва директорката на БЧК д-р Емилия Кацарска. „ Доволна съм, че това е идея на младежите, те сами решиха и си направиха програмата. Възрастните имат нужда от внимание. По една или друга причина техните близки не могат да бъдат постоянно около тях, а така тези млади хора ще помогнат при социализацията им“, казва д-р Емилия Кацарска.

Даниела Митова

RELATED ARTICLES

Most Popular