Monday, May 6, 2024
HomeРегионПерник36 967 510 лв. са задълженията на община Перник, кметът Церовска на...

36 967 510 лв. са задълженията на община Перник, кметът Церовска на отчета си: Санирахме 44 блока, очакваме 15 чисто нови автобуса, регионалното депо работи нормално

 

36 967 510 лв. са задълженията на община Перник към настоящия момент. Това стана ясно в отчета за двете години управление, който кметът Вяра Церовска направи официално на пресконференция с целия си екип – зам.-кметовете Владислав Караилиев, Денислав Захариев, Севделина Ковачева, секретаря на общината Радослава Манова. “Две години след 10 ноември 2015 г. Две години много труд и ентусиазъм, много проблеми, на които намерихме решение. И показахме, че сме грижовни стопани на Перник – един специален град за всички нас”, заяви вчера кметът на община Перник д-р Вяра Церовска. Стана ясно, че се прави всичко възможно Профилакториумът да работи нормално, въпреки трудностите, защото перничани имат нужда от подобно здравно заведение. Бяха споменати изградените спортни и детски площадки, изграждането на нови и довършването на стари водопроводи.

„Едно от нашите сериозни постижения е в областта на инфрастуктурата и строителството. Това е санирането на 44 блока по Националната програма за енергиийна ефективност на многофамилни жилищни сграда. Виждам успехите, които постигнахме, виждам хиляди пернишки семейства в тези обновени блокове, с друг съвременен облик”, подчерта кметът, уточнявайки, че от град, в който хората не са били настроени положително към санирането, днес Перник се е превърнал в град, в който успехите на санирането са факт.

Успех за кметския екип е и завършеният ремонт на залата на стадион «Миньор» и очакваният старт на волейболната зала към спортния комплекс „Дружба”, велоалеята, връзката на парка със Западния парк, зоокътът в парка, изграждането на пешеходния подлез в кв. «Църква» – една сбъдната мечта за хиляди жители на този район. Подобаващо място в отчета за направеното беше отделено на всичко, което прави кметският екип за фестивала «Сурва», за всички големи празници, които се отразяват в града, за Деня на града, за спорта и свободното време на перничани. Регионалното депо за битови отпадъци работи нормално, въпреки твърденията на БСП в града. Това е много важно, тъй като по европейските изисквания за липсата на такива депа ще се носят огромни финансови глоби. Наред с това бяха посочени и големите проблеми, които са наследени и за които общината „плаща” с общественото недоволство. Сред тях естествено за крепостта „Кракра” и централния градски площад, за който все още има неиздължени средства.

На пресконференцията стана ясно, че кметът няма да се откаже от намерението си Перник да има още по-добър транспорт . „Преди години в града ни имаше счупени тролеи, които се палеха в движение, с жици, които се откачаха непрекъснато. Затрупани бяхме от сигнали за недобро транспортно обслужване. Ние успяхме да подобрим транспорта в Перник и ще го подобряваме още. До началото на 2019 г. се очаква в града да има още 15 чисто нови автобуса” – каза Церовска. Тя подчерта, че действията й по обявяването на обществената поръчка за обществен транспорт, която за пореден път нажежи напрежението в града, са напълно законни. Но за да няма напрежение ще я спре и ще се свика извънредно заседание на  Общински съвет, където съветниците да гласуват. Така както превозвачите твърдят, че е единствено законно.

Кметът не отмина и финансовите проблеми на общината. Д-р Церовска припомни, че  през 2008 г. в местната хазна са влезли 12 млн. лв. за погасяване на краткосрочни задължения, през 2009 за същата цел идват още 6 милиона. Още следващата  2010 г. обаче започва натрупване на нови борчове, които в по-голямата си част са към НАП, апрез 2011-та и дългове, свързани с отчисленията за депониране, съгласно чл. 60 и чл.64 от Закона за управление на отпадъци. През 2015 г. всички натрупани задължения на община Перник са в общ размер на 37 621 113 лева, от които в най-голям размер са към НАП – 3 501 780 лв., при лихвен процент 20, отчисленията за депониране съгласно чл. 60 и чл.64 от ЗУО  са 5,9 милиона лева и към доставчици – 13,5 милиона лева.  Към настоящия момент общите задължения на община Перник са в размер на 36 967 510 лв.

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular