Thursday, May 9, 2024
HomeРегионБлагоевград80 пенсионери протестираха за по-високи пенсии в Благоевград, бившата учителка Веска Кокалкова:...

80 пенсионери протестираха за по-високи пенсии в Благоевград, бившата учителка Веска Кокалкова: Умираме от глад, трябваше да уча учениците си да крадат и лъжат

80 пенсионери от Благоевград протестираха с искане за по-високи пенсии. Водачите на протеста прочетоха декларация с три искания. „Учех учениците на добродетели – не лъжете, не крадете, но явно съм сбъркала, трябвало е да ги уча на друго – да лъжат, да крадат, да са нагли”, каза бившата учителка Веска Кокалкова, която има 38 г. стаж и едва наскоро пенсията й въпреки „всичките екстри” достигнала 300 лева. Тя каза, че е тук, за да разкаже за бедното съществуване на българския пенсионер. „Ние едва кретаме, а политиците казват: „Няма пари”. „Но ние знаем, че в бюджета има излишък от 2.4 милиарда лева. Само за увеличение на техните заплати ли ще отидат тези пари?”, попита Кокалкова. Според нея българският пенсионер умира от глад и обикаля от магазин на магазин и от аптека на аптека, за да купи нещо с 20 стотинки по-евтино.

Протестиращите не са доволни от 40-те лева коледни добавки. Организаторите прочетоха протестна декларация, адресирана до Народното събрание. Точка първа от нея гласеше: „Актуализиране и преизчисляване на пенсиите за осигурителния доход за 2013 г., искаме това да се случи и за 2016 година, но знаем, че това няма как да стане при така сформираното правителство”, пише „Бгнес”. Второто искане от протестната декларация до държавните органи е за гласуване на закон за възрастните хора. В третата точка протестиращите поискаха преизчисляване процента на вдовишките пенсии до поне 35 на сто при 26,4% в момента, което според тях е „съвсем реална и постижима цел”.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular