Thursday, May 9, 2024
HomeРегионСамоковАлпийката Ева Вукадинова от СК „Боровец“ спечели купа „България“

Алпийката Ева Вукадинова от СК „Боровец“ спечели купа „България“

 

 

Златото от състезанието в Боровец най-ценното отличие за мен през цялата зима, каза Ева, след като взе купа „България

 

 

Състезателката на спортен клуб „Боровец“ и стипендиантка на фондация „Петър Попангелов и приятели за Боровец“ Ева Вукадинова спечели купа „България“ при жените в алпийските ски. Това е най-голямата награда за цялостни постижения през годината, присъждана от Българска федерация по ски, и тя отива за пръв път при СК „Боровец“ благодарение на младата ни надежда. Ева получи приза си на тържествена церемония по случай официалното закриване на състезателен сезон 2017/18 в Paradise Center в София от генералния секретар на Българска федерация по ски Пепа Мицева.

През изминалата зима Ева участва в 37 международни състезания, а най-доброто й постижение беше победата в старта, валиден за ФИС, който се проведе в Боровец. Алпийката спечели слалома на писта „Попангелов“ при сериозна конкуренция и даде заявка за отлично представяне в предстоящите състезания. Ева записа още три подиума на международни стартове, и само контузията, която получи в началото на март, й попречи да натрупа още победи.

– Израснала съм на Боровец и първото място на състезанието в любимия ми курорт беше най-ценно за мен през цялата зима– каза Ева, след като взе купа „България“. – Това беше първият ми златен медал в състезания от подобен ранг, като успях да изпреваря 22 състезателки от 8 държави. През този сезон наистина имаше голям скок в развитието ми. Благодарение на работата ми в националния отбор напреднах доста в гигантския слалом и в слалома. Подобрих техниката си и се чувствам по-добре и по-сигурна на ските. Радвам се много на наградата и се надявам, че тя е една от първите по-престижни награди, които печеля. Конкуренцията в националния отбор е сериозна и има и други момичета, които заслужават тази купа не по-малко от мен. Сега обаче гледам към следващия сезон, когато ми предстои Европейски олимпийски фестивал за юноши в Босна и Херцеговина. Там ще се състезават само родени през 2001 и 2002 година скиорки и имам големи шансове за победа. Надявам се да участвам на още много стартове на ФИС. Заради контузията от началото на март не можах да покажа най-доброто, на което съм способна и спрях да се състезавам в последните, най-важни състезания, точно когато влязох във върхова форма. Сега съм възстановена и започнах физическата подготовка за следващия сезон. Благодаря на треньорите ми, на цялото ми семейство, на приятелите ми, на Българска федерация по ски, на „Бороспорт“ и на фондация „Петър Попангелов и приятели за Боровец“.

През 2015 Ева спечели купа „Надежди“ при девойките, а миналата година само една победа я раздели от трофея. През този сезон тя доказа, че е една от най-големите надежди в алпийските ски при жените, а фондация „Петър Попангелов и приятели за Боровец“ ще продължи да я подкрепя.

Още пет състезатели, с които работи фондация „Петър Попангелов и приятели за Боровец“, взеха призове за изявите си през изминалия сезон. Те са от спортен клуб „Бороборд“ и доминираха на пистите през цялата зима. Валентин Миладинов беше отличен за отлично представяне в сноуборд кроса при мъжете, Симеон Митрев получи трофея за победите си във фристайла при мъжете, а Борис Петров си тръгна с купата при момчетата под 15 години. Неда Пенчева получи купа „Надежди“ при момичетата под 15 години, а Яна Попова взе специален плакет в групата до картотека (под 11 години) за отлично представяне през целия сезон.

RELATED ARTICLES

Most Popular