Friday, May 3, 2024
HomeНовиниСвят4-ма обвинени в Кипър за фалшива новина за смърт на дете след...

4-ма обвинени в Кипър за фалшива новина за смърт на дете след ваксинация

Полицията в Кипър повдигна обвинения срещу четирима души за разпространeние в социалните мрежи на фалшива новина за смърт на дете след ваксинация. Заплашва ги присъда до 2 години затвор.

Трима мъже на възраст 32, 45 и 55 години и 58-годишна жена стоят зад фалшивата Covid публикация във Facebook миналата седмица, установи завършилото полицейско разследване.

Докладът от него бе предаден на главния прокурор с препоръка четиримата заподозрени да бъдат изправени пред съда. Те бяха арестувани по-рано, обвинени и освободени до делото.

Полицейското разследване започна след жалба от Кипърската медицинска асоциация и Кипърското педиатрично общество.

Според  фалшивия пост 12-годишно дете е починало в болницата в град Лимасол ден след като е било ваксинсирано срещу коронавирус и това е било „потвърдено от вътрешни хора”.

Смъртен случай при дете след поставяне на ваксина бе отречен от здравното министерство, болницата и ваксинационния център в града.

Законът в Кипър определя публикуването на дезинформация и фалшиви новини като престъпление, което се наказва с до 2 години затвор или глоба от над 2600 евро, или и двете присъди заедно./БНР

RELATED ARTICLES

Most Popular