Saturday, May 4, 2024
HomeРегионКюстендил4-ма ученици от Кюстендилско са с Ковид-19, в края на седмицата имунизират...

4-ма ученици от Кюстендилско са с Ковид-19, в края на седмицата имунизират педагозите с „Астра Зенека“     

985 дози от Pfizer/BioNTech са поставени от началото на имунизационната кампания в областта

985 дози от ваксината Pfizer/BioNTech са поставени от началото на имунизационната кампания до този момент в област Кюстендил. Това съобщиха здравни експерти от РЗИ – Кюстендил по време на онлайн заседание на Областния кризисен щаб. Заседанието бе свикано от областния управител Виктор Янев. „301 са поставените втори дози, а общо имунизирани лица са 684. От тях 508 са здравни работници, като 301 са обхванати с двата приема, а 207 са с един прием. В социалните домове и ЦНСТ-тата са обхванати досега 176 лица с един прием. Продължаваме да обхващаме домовете и центровете за настаняване от семеен тип. С първи прием обхванахме дома „Ильо войвода“, дома в Кочериново, ЦНСТ-тата в Рила и в Дупница. В сряда предстои обхващане на ЦНСТ-о в Бобов дол, а до края на седмицата в с. Мламолово и кв. „Герена“ (Кюстендил). Педагогическият персонал в Кюстендил и Дупница ще бъде имунизиран в края на тази седмица с ваксината на „Астра Зенека“. От тази ваксина разполагаме с 50 флакона, или 500 дози. Вече получихме и една партида от 195 флакона, но тя е предназначена само за представителите в изборните секции“, обясниха експертите от РЗИ – Кюстендил.

По време на заседанието стана ясно, че област Кюстендил отново е първа в страната по брой заболели от коронавирусната инфекция – за изминалите две седмици са 408 на 100 хил. души. Все пак областта е в жълтата зона по ръст на заболеваемост, коментираха от местното РЗИ. Експерти от институцията представиха и актуални данни относно епидемиологичната обстановка в областта. Общо диагностицирани с инфекцията към момента са 557 лица. От тях на домашно лечение са 445, под карантина са 506 лица, починали са 234-ма души. Най-голям брой заболели лица има в община Кюстендил – 374 на домашно лечение и 79 хоспитализирани. В община Дупница са 30 лица на домашно лечение, а във всички останали общини случаите са под 10.

Относно решенията, които бяха взети от Областния кризисен щаб миналата седмица, от РЗИ посочиха, че за периода са направени 40 проверки, като са констатирани 2 нарушения. „И към момента съвместни екипи на РЗИ и полицията извършват проверки“, посочиха от здравната инспекция.

Началникът на РУО – Кюстендил Мая Стойчева обясни, че в областта няма бум на заболели учители и ученици. „Появяват се единични случаи, но не е масово. Само 4-ма са учениците с положителни проби, като 77 са контактни. От педагогическия персонал има 11 положителни случая и 3-ма контактни, от непедагогическия персонал – двама положителни и двама контактни“, каза Мая Стойчева.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular