Директорът на кюстендилската болница д-р Александър Величков: 8 са идентифицираните с „британския щам“ на SARS-CoV-2

Д-р Александър Величков

8 пациенти от Кюстендил са идентифицирани като носители на  „британския щам“ SARS-CoV-2. Това съобщи по време на онлайн заседание на Областния кризисен щаб във вторник директорът на болница „Д-р Никола Василев“ в Кюстендил д-р Александър Величков. Той уточни, че от 30.12.2020 г. до 17.01.2021 г. от пробите, които са изпращани към Националната референтна лаборатория, има 8 идентифицирани като „британския щам“ на заболяването, който се характеризира с изключително голяма вирулентност. Според д-р Величков това обяснява и високата степен на заразяемост в региона.

За случай на засечен британски щам в Кюстендил пръв съобщи  проф. Тодор Кантарджиев в понеделник. “Висока остава заболеваемостта от COVID-19 в Кюстендил. Средната заболеваемост в страната към момента е 160 на 100 000 души, докато в област Кюстендил тя е 408 на 100 000 души. Още през месец декември в област Кюстендил са установени случаи на британския вариант на инфекцията, наречен „Кент“, уточни  проф. Кантарджиев.

През миналата седмица от изпратени 98 проби от страната в Националния център по заразни и паразитни болести 68 са с доказания нов вид на коронавируса от Великобритания. Това съобщи здравният министър Костадин Ангелов на работното съвещание в понеделник, което свика премиерът Бойко Борисов. Според него първият доказан такъв вид е изолиран в началото на тази година.

Краси ЦЕНКОВА