Monday, May 6, 2024
HomeРегионПетричРеформират забавачките в Петрич

Реформират забавачките в Петрич

Реформа в петричките забавачки чрез вливане на по-малки в по-големи детски градини предстои в община Петрич. Тя ще се направи на база извършен анализ за период от три години назад, който отчита, че броят на децата в детските градини е с 252 по-малко или средно с 13.2%.

В тази връзка се предлага пет детски градини, от които четири в селата – Скрът,  Марикостиново, Коларово, Кърналово, и една в града – ДГ „Детелина”, да се влеят в по-големи забавачки. Два са основните мотиви.

Първият е, че средствата получавани от държавния бюджет са недостатъчни, за да покрият разходите за заплати, осигуровки и други задължителни плащания, съгласно Кодекса на труда и Колективния трудов договор. За 2017 г. изброените детски градини от селата отново са заявили недостиг на средства в бюджетите си за изплащане на заплати и осигуровки в размер на 145 371 лева. Според разчетите и ДГ №3 „Детелина”в Петрич също ще има недостиг на средства в бъдеще. Това налага извода, че от финансова гледна точка самостоятелното съществуване на ДГ „Пролет“-с. Скрът, ДГ „Здравец“-с. Марикостиново, ДГ „Детски свят“-с. Коларово и ДГ №3 „Детелина“-Петрич не е ефективно и целесъобразно. Вторият мотив за предложението на общинската администрация е, че оптимизация посредством преобразуването на изброените детски градини във филиали ще позволи да бъдат запазени групите в малките населените места и обхванати децата, подлежащи на задължителна подготовка.

„Няма да има съкращения. Единствено на директорите ще бъдат предложени нови работни места. Това също сме го предвидили”, увери директорът на дирекция „Образование и култура” Нина Попова.

Затова Детска градина „Пролет“ се преобразува чрез вливане в Детска градина №3 „Слънце“-Петрич, Детска градина „Здравец“ се преобразува чрез вливане в Детска градина №2 „Здравец“-Петрич, Детска градина „Детски свят“ се преобразува чрез вливане в Детска градина „Синчец“-с. Първомай, Детска градина „Иглика“-с. Кърналово се влива в Детска градина  №1 „Снежанка“-Петрич, Детска градина №3 „Детелина“ се преобразува чрез вливане в Детска градина  №2 „Звънче“-Петрич.

RELATED ARTICLES

Most Popular