Tuesday, May 7, 2024
HomeРегионБлагоевградИстинска човечност! Пожарникари от Благоевград и Кюстендил се хвърлят в погасяването на...

Истинска човечност! Пожарникари от Благоевград и Кюстендил се хвърлят в погасяването на огъня край Александруполис

Шестима пожарникари от Благоевград и Кюстендил се включат в операцията за потушаване на тежките горски пожари в съседна Гърция.
Екипът за наземно гасене на горски пожари с автомобили замина в сряда. В състава на модула влизат 5 противопожарни автомобила, 2 микробуса, оперативен автомобил и 36 пожарникари от районните служби в Кюстендил, Благоевград. Габрово, Шумен и столичната Пожарна безопасност.
Те ще помогнат на гръцките екипи в района на Александруполис, където бушува един от големите пожари в страната.

В региона Еврос, който е в непосредствена близост до границата на България, горят пожари с два фронта – единият от тях е на юг при Александруполис, а вторият е в националния парк Дадия. Във вторник бяха открити телата на 18 души, загинали при пожара.
Активни пожари има и в районите край Комотини и Ксанти в северна Гърция, както и в регионите Беотия и Фиотида в Централна Гърция и недалеч от столицата Атина.
Едно от огнищата в северната част на страната се е разпростряло и към съседна Турция, където се е стигнало до евакуация на девет селища и над 1200 души, съобщава Euronews.

Горският пожар в региона Чанаккале е довел до изгаряне на над 1500 хектара земя, 48 души са приети в болница заради вдишване на дим.
Морският трафик от Егейско море към Мраморно море е спрян временно заради бедствието.
Хиляди гръцки военни са мобилизирани, за да помагат при справянето с пожарите и евакуацията на жители от засегнатите населени места.
По-големите пътища в страната са затворени заради задимяването.
В сряда огънят се разпростря и в Родопите, достигайки на 25 км. от границата с нашата страна. Българските власти следят пожарите в Гърция и няма опасност за населените места у нас. Всички служби са в готовност за действия при необходимост.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular