Tuesday, May 7, 2024
HomeРегионГоце Делчев5000 лв. глоба за фирмата, чиито работници загинаха при изкоп в Перник

5000 лв. глоба за фирмата, чиито работници загинаха при изкоп в Перник

5 000 лв. глоба ще трябва да плати строителната фирма, чиито двама работници загинаха при изкопни работи в Перник. При инцидента на 28 ноември бяха затрупани четирима работници, като двама от тях – Шукри Башов и Халил Гърбев от хаджидимовското село Абланица загинаха на място. Други двама пострадаха и бяха настанени в местната болница за лечение. Те са работници на фирма “А-Строй” от същото село. Злощастният инцидент се случи докато строителите извършват изкопни дейности по изграждане на канализационна мрежа в Перник. При смяна на тръби земната маса се свлече върху работниците.

Проверка на “Инспекцията по труда” в Перник установи, че на строителния обект е направен изкоп за полагане на тръби за канализационна мрежа с приблизителни размери на изкопа – дълбочина около 4,5 метра и дължина около 6-7 метра. При извършването на изкопната дейност е разположена изкопана земна маса в зоната на естественото срутване на откосите от едната страна на изкопа, непосредствено до неговия ръб, в резултат на което земна маса се е свлякла в него, където е затрупала работниците. Свличането е било около 2-3 метра по дължина, като по останалата дължина на изкопа земната маса е натрупана непосредствено до неговия ръб, т.е. на разстояние по-малко от един метър. С това е нарушено изискването на Наредба за здравословни и безопасни условия на труд. Поради неспазване на правилата – разполагане на изкопаната земна маса в зоната на естественото срутване на откосите на изкопа (на разстояние по-малко от един метър от горния ръб), е съставен акт и след това е издадено наказателно постановление за 5000 лв. глоба.

Строителната фирма обжалва наказанието в Районния съд в Перник, но магистратите потвърдиха глобата, като решението им не е окончателно.

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular