Friday, May 3, 2024
HomeРегионДупница89 г. от смъртта на Дупнишкия Алеко

89 г. от смъртта на Дупнишкия Алеко

89 години се навършиха от смъртта на Никола Додов, наречен Дупнишкия Алеко. На него е кръстен един от най-красивите върхове в Рила – Додов връх.
Никола Додов основава Дупнишкото туристическо дружество на 12 април 1909 г. Избран е за председател на организацията, като остава на поста 8 мандата. По време на неговото председателство на днешното дружество „Рилски езера“ се набират средства за строителството на хижа в Рила планина. Става въпрос за х. „Скакавица“, изградена през 1922 г. Тя е и първата хижа в България въобще.
Към туристическото движение у нас Никола Додов се присъединява 27 години по-рано. През 1895 г. е част от групата последователи на Алеко Константинов, предвождана от самия писател, която се отправя към Погановския манастир. Тогава у Додов се поражда желанието да обхожда неизвестните кътове на България и става ентусиазиран деятел на прохождащото туристическо движение. Заради неговите заслуги в тази област на Петнадесетия туристически събор, проведен на 24-26 май 1922 г. във Велико Търново, той е провъзгласен за почетен член на организацията. Признат е за доайен на българския организиран туризъм.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular