Sunday, May 5, 2024
HomeНовиниБългария9 ноември - ден на траур в Елхово в памет на убития...

9 ноември – ден на траур в Елхово в памет на убития граничен полицай Петър Бъчваров

Президентът Румен Радев настоя за съвместно разследване с Турция

Във връзка с трагичната кончина на младши инспектор Петър Бъчваров и в знак на съпричастност към болката на близките и роднините Община Елхово обяви 9 ноември за Ден на траур на територията на общината. Кметът Петър Киров издаде изрична заповед по този повод. В този ден ще се сбогуваме с трагично загиналия служител на МВР, съобщиха от Община Елхово.
“Изказвам своите дълбоки съболезнования на семейството, близките, приятелите и колегите на младши инспектор Петър Бъчваров, който изгуби живота си при изпълнение на служебния си дълг“, сподели кметът на Община Елхово.
В денят на траур националния флаг на всички общински сгради, включително по кметствата, ще бъде свален наполовина. Забранено е провеждането на публични тържества и увеселителни мероприятия.

Припомняме, че 35-годишният сержант Петър Бъчваров от Елхово бе убит на границата при престрелката в нощта срещу 8 ноември. Униформеният бил един от най-опитните служители в района, започнал работа през 2013-2014 г. и за кратко време успял да докаже професионалните си качества и с гордост носел пагона. Трагедията е станала в понеделник около 20,35 часа в района на 242-ра пирамида при село Голям Дервент. Граничен наряд в състав сержант Петър Бъчваров и служител на МО се натъкват на срез на оградата. Слизайки от служебното МПС, полицаят насочва фенера към въпросния срез, последвал е веднага изстрел от съседната територия на Република Турция, с който служителят на МВР е убит на място. Служителят на МО успява да се скрие зад колата. Започва стрелба срещу него. Той отвръща със служебното си оръжие. По негови думи са произведени 10-15 изстрела, но остава невредим. Групата, произвела изстрелите, се оттегля към вътрешността на Турция. На извънреден брифинг министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев посочи, че „предстои патрулите по границата да бъдат снабдени с допълнително оръжие и да се увеличи щата на гранична полиция. Ще отговорим с необходимата сила на тази агресия. Ще бъдем безкомпромисни към всеки, който създава опасност за живота и здравето на служителите ни по границата”. Днес той ще проведе разговор с турския си колега. “Ще изисквам турската страна да разбие каналджийските мрежи, както ние. Поискал съм същото от Европол и от ЕК. Докато тези каналджийски мрежи не бъдат разбити изцяло, това ще се случва не само с наши служители, а и с чужди” бе категоричен Демерджиев. “Доведена е жандармерия и разследващи, много екипи работят. Имам уверението на турските власти, че тези хора ще бъдат намерени и изправени пред закона. Тези момчета всеки ден, с телата си, спират този мигрантски натиск. Всеки ден оградата се кърпи и поддържа от екипите. Става въпрос за изключителна агресия”, допълни министърът. Той определи нападението като “гнусна проява на човек, който ще бъде издирен и наказан от закона, ще бъде съден в Турция, когато бъде заловен”.

Министърът обясни, че видеонаблюдението в района не е било от помощ в случая, защото на тъмно камерите хващат само силуети. Демерджиев обясни, че би било трудно на граничните служители да работят с бронежилетки. “В този случай изстрелът е бил в главата на служителя, така че бронежилетка нямаше да помогне”. Турските власти са уверили българските, че групата, извършила убийството ще бъде открита. А президентът Румен Радев настоя за съвместно разследване на случая. Предстои разговор между българския и турския вътрешен министър. В случая не става въпрос за грешка и няма как да се търси отговорност от никого, категоричен е вътрешният министър. “Кадрови промени не са нужни. Няма повод за такива. Това, че някой изрод е решил да стреля през границата, не означава, че трябват кадрови промени. Не можем да ги правим всеки ден”, категоричен бе Демерджиев.

 

В Елхово са в шок от трагедията. “Изключително момче беше! Семейството му е образцово – майка му е учител, педагог, баща му е полицай, вече пенсиониран”, разказаха те. Определят го като “сериозен, съвестен и прецизен не само в работата си, а във всичко, което прави”. Единствен на родителите си, няма братя и сестри.

Освен министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев, и президентът Румен Радев посочи трагичния инцидент като: безпрецедентен, опасен и недопустим. Радев заяви още: „Очаквам пълно разследване, съвместно с Турция. Министерството на външните работи да извика турския посланик и да поиска обяснение и пълно разследване, дори съвместно, за стрелбата от територията на Турция, доколкото е известно към момента, срещу български граничен полицай. Трябва да е ясен виновникът, да има възмездие и да бъдат предприети необходимите мерки“. Президентът припомни, че на последните две заседания на Европейския съвет е настоял за ускоряване на приемането на България в Шенгенското пространство и за по-голяма солидарност с България, предвид това, че страната ни има най-дългата сухопътна външна граница на ЕС в Югоизточна Европа, където има активен поток от мигранти. „Крайно време е да видим т. нар. европейска солидарност с повече техническа подкрепа и жива сила по нашата граница, защото натоварваме нашия бюджет и нашите хора – там сме мобилизирали и личен състав от Българската армия, който има и други сериозни задачи“, подчерта Румен Радев.

Има двама задържани в Турция

Говорителят на прокуратурата Сийка Милева заяви пред NOVA, в Турция са задържани двама души, заподозрени за убийството на български граничен полицай край Елхово в понеделник вечерта. Тя изрази благодарности към турските власти, че за по-малко от 12 часа успели да ги установят и задържат.

„Турските ни колеги се свързаха с нас и ни увериха, че се провеждат разпити на две лица, които според тях са съпричастни за извършване на тежкото деяние”, подчерта Милева. Не е установено гражданството на задържаните. Освен това турският посланик е информирал българския вътрешен министър Иван Демерджиев, че има задържан, заподозрян за убийството на българския полицай.

Една от версиите е, че нападателите са трафиканти.

RELATED ARTICLES

Most Popular