Saturday, May 4, 2024
HomeUncategorized93% от гласувалите на референдума за Иракски Кюрдистан искат независимост

93% от гласувалите на референдума за Иракски Кюрдистан искат независимост

 

Близо 93% от участвалите в допитването за независимост на Иракски Кюрдистан са гласували с “да”, показват официалните данни, разпространени от избирателната комисия.

Точно 92.73% от гласоподавателите искат независима кюрдска държава, предават световните информационни агенции в четвъртък.

От 3 305 925 участвали в референдума едва 7.27 на сто са се обявили против идеята. Избирателнта активност е била 72.16%.

Референдумът бе проведен по инициатива на президента на Иракски Кюрдистан Масуд Барзани. Срещу него остро се противопоставиха съседните Турция, Иран и Ирак. САЩ също се обявиха срещу идеята за нова държава в региона, а единствено Израел публично подкрепиха отцепването на кюрдите.

Масуд Барзани вече обяви, че ако резултатът от допитването подкрепи идеята за независим Иракски Кюрдистан, това няма да се случи веднага, а по-скоро ще бъде поставено началото на сериозни дискусии с иракската централна власт по спорните въпроси.

Преди ден иракският премиер Хайдер ал Абади обаче постави анулирането на резултатите от референдума като предварително условие на каквито и да било преговори с кюрдския автономен регион в северната част на страната.

Иракските депутати пък призоваха Абади, в качеството му на главнокомандващ въоръжените сили, да вземе всички необходими мерки, за да запази единството на Ирак и да защити гражданите. Те поискаха изпращането на сили за сигурност в оспорваните между Багдад и Ербил зони, където също се гласуваше на референдума.

RELATED ARTICLES

Most Popular