Антимафиоти: Има бум на интернет измамите, Спас от Кочериново е един от много

Случаят на Спас Василев от Кочериново, или Александър Николов, не е нито изолиран, нито уникален за България. Ежедневно в сектор “Компютърни престъпления” постъпват жалби за интернет измами.
Сценариите са твърде разнообразни, а разследващите продължават обучението и квалификацията си спрямо новите обстоятелства. Всеки, станал жертва на интернет измама, трябва да подаде жалба в полицейското управление по местоживеене, а по служебен път то ще бъде изратено в сектор “Компютърни престъпления”. Отговорността за опазване на личните данни обаче си остава лична, напомнят антимафиотите.
Ужилени от измамника Спас Василев продължават да подават жалби срещу него, а случаят се разследва активно.
В ГБДОП има контактна група с Facebook. А кражбата на самоличност и създаването на фалишиви профили става все по-актуална тема. Затова и се обсъждат по-сериозни наказания.
Криминалисти често следят дали поведението на един човек в мрежата съответства на различните профили, които е създал. Ако в кратък период от време се опитва да влезе от няколко различи точки на света или начина на изказване се различава драстично, най-вероятно става въпрос за измама.