Saturday, May 4, 2024
HomeРегионКюстендилМетоди Панайотов кани почитатели на Биньо Иванов за 80-годишнината от рождението му...

Методи Панайотов кани почитатели на Биньо Иванов за 80-годишнината от рождението му да посетят фабриката в Бараково

С фото-документална изложба във фоайето на НЧ “Братство 1869”- Кюстендил бе традиционно отбелязана 79-ата годишнина от рождението на големия български поет Биньо Иванов. Даден бе старт и на 12-ото издание на Националния поетичен конкурс, носещ неговото име. Председателят на читалище “Братство” Иван Андонов откри изложбата и разказа за житието на родения в Бараково Биньо Иванов. Той завършва Висшия икономически институт в София, работи в промишленото предприятие в Кюстендил, в местния литературен печат. Пише за „Родна реч”, „Народна младеж”, „Пулс”, „Литературен фронт”. Участва в радиопредавания на Дойче Веле, Свободна Европа. Първата му поетична книга – “До другата трева”, излиза 1973 година и следва много силно творчество, пише „Дарик”.

Иван Андонов допълни, че към литературния конкурс “Биньо Иванов” проявяват интерес и много наши българи от чужбина, участват писатели от Македония и Сърбия. “Десетки години Биньо Иванов беше читалищен деец и през тази врата е минавал стотици пъти. Намерих едно историческо писмо от Биньо до мен няколко дни преди да обяви първата си гладна стачка и факсимиле от него може да се види на изложбата”, каза един от приятелите на автора, Методи Джонев. Той прочете и стихотворението „Писмо от Биньо”.

Гост на изложбата бе и Методи Панайотов от родното му с. Бараково. Той покани всички за догодина и 80-годишнината от рождението на Биньо Иванов да посетят фабриката в Бараково. “Читалището в селото вече носи неговото име. На него има и паметна плоча. Направихме ремонт, вече има отопление и се надявам догодина да сме там”, заяви Панайотов. “Добре е, че отбелязваме рожден ден, ние, българите, сме склонни по-скоро да празнуваме кончината на гигантите в нашата история. Не бива от такъв калибър творци да потъват полека-лека в забрава. Кюстендил винаги е бил оазис на едно специално, интелектуално битие на много високо ниво, независимо дали става дума за литература, театър, да не говорим за кюстендилската живописна школа. Ако той се появеше тук сега, щеше да каже – хайде стига, чувате ли се какво говорите, дайте да си вършим работата. Биньо откъм това, което е написал, е неизбродим, от към това, което е показвал като житие, също е полимерен, многопластов.
Гигантите са полимерни и онзи, който го ненавижда, намира основания, и този, който го обича, също намира своите основания”, коментира друг от приятелите му – Венци Филипов.

За 80-годишнината от рождението на поета започва кампания по събиране на много фотоси, различни издания в пресата, за да бъде подредена голяма изложба за юбилея. Който има в домашния си архив материал, да го донесе. Обмисля се постоянен кът за Биньо Иванов в читалището, съобщиха Иван Андонов и Методи Джонев.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular