Thursday, May 2, 2024
HomeСкоростиАукционна къща пуска на търг стари състезателни автомобили

Аукционна къща пуска на търг стари състезателни автомобили

 

Аукционна къща пуска на търг уникална колекция от стари състезателни автомобили. Интересното е, че всички от колите са от т.нар. цивилни варианти и могат да се движат по стандартната пътна мрежа. И това не са коли от сорта на Mitsubishi Lancer Evo и Subaru Imreza STI, а далеч по-редки и ценни модели от 70-те и 80-те години на миналия век.

Един от състезателните шедьоври в търга е легендарната Lancia Stratos. Този автомобил, оборудван с 2.4-литров V6 от Ferrari, три пъти печели световния рали шампионат WRC. От т.нар. цивилна версия са произведени само 500 бройки, една от които се продава в момента. Дизайнът е на Марчело Гандини, проектирал и култовите суперкари на Lamborghini – Countach и Diablo. Още по-ценни са колите Lancia 037 Stradale от 1982 година и Lancia Delta S4 от 1986-а.

От тях са произведени по 200 бройки. Особено впечатлява Dekta-та с нейния четирицилиндров двигател, снабден едновременно и с турбокомпресор, и с механичен нагнетател. Още един знаменит боец, който участва в търга, е Audi Quattro S1, утвърдил 4х4 предаването в рали автомобилите. Изцяло състезателните версии са с мощност 500 коня, а тази, предназначена за нормалните пътища, е с мощ от 300 конски сили. Това обаче не я прави по-малко привлекателна. Впечатление правят и Ford RS200 – един средномоторен спорткар с 4х4 система и турбомотор с 250 коня. Такива автомобили в света има 200, а в колекцията, която се продава, те са два. Накрая ще обърнем внимание и на Peugeot 205 Turbo 16 – пътна версия на шампионския автомобил от 1984 и 1985 година. „Факти.бг”

 

RELATED ARTICLES

Most Popular