Аукционна къща пуска на търг стари състезателни автомобили

 

Аукционна къща пуска на търг уникална колекция от стари състезателни автомобили. Интересното е, че всички от колите са от т.нар. цивилни варианти и могат да се движат по стандартната пътна мрежа. И това не са коли от сорта на Mitsubishi Lancer Evo и Subaru Imreza STI, а далеч по-редки и ценни модели от 70-те и 80-те години на миналия век.

Един от състезателните шедьоври в търга е легендарната Lancia Stratos. Този автомобил, оборудван с 2.4-литров V6 от Ferrari, три пъти печели световния рали шампионат WRC. От т.нар. цивилна версия са произведени само 500 бройки, една от които се продава в момента. Дизайнът е на Марчело Гандини, проектирал и култовите суперкари на Lamborghini – Countach и Diablo. Още по-ценни са колите Lancia 037 Stradale от 1982 година и Lancia Delta S4 от 1986-а.

От тях са произведени по 200 бройки. Особено впечатлява Dekta-та с нейния четирицилиндров двигател, снабден едновременно и с турбокомпресор, и с механичен нагнетател. Още един знаменит боец, който участва в търга, е Audi Quattro S1, утвърдил 4х4 предаването в рали автомобилите. Изцяло състезателните версии са с мощност 500 коня, а тази, предназначена за нормалните пътища, е с мощ от 300 конски сили. Това обаче не я прави по-малко привлекателна. Впечатление правят и Ford RS200 – един средномоторен спорткар с 4х4 система и турбомотор с 250 коня. Такива автомобили в света има 200, а в колекцията, която се продава, те са два. Накрая ще обърнем внимание и на Peugeot 205 Turbo 16 – пътна версия на шампионския автомобил от 1984 и 1985 година. „Факти.бг”