Friday, May 10, 2024
HomeСкоростиBMW започна производството на водородения автомобил iX5 Hydrogen

BMW започна производството на водородения автомобил iX5 Hydrogen

Малката серия ще бъде сглобена в пилотния завод на центъра за проучвания и иновации в Мюнхен (FIZ). В развойната си фаза първото Sports Activity Vehicle (SAV) с технология на водородна горивна клетка вече премина през интензивна изпитателна програма при тежки условия. От пролетта на 2023 година то ще навлезе в подбрани региони като демонстрационен автомобил за мобилността с нулеви локални СО2 емисии.

Базовите автомобили на водородния модел, разработен въз основата на BMW X5, идват от американския завод на BMW Group в Спартанбърг. В цеха за каросерии на пилотния завод ще се монтира ново дъно, което позволява двата резервоара за водород да бъдат разположени в централния тунел и под задната седалка. При монтажа освен серийните компоненти се интегрират и специфични за модела 12- и 400-волтова бордова мрежа, захранващата батерия, както и електромотора и горивната клетка. Електромоторът, който заедно с батерията е разположен в областта на задната ос, е от актуалното, пето поколение на технологията BMW e Drive, която се използва и при чисто електрическите и Plug-in хибридните модели на BMW. Системите с горивни клетки, разположени под предния капак на BMW iX5 Hydrogen, се произвеждат от август тази година в центъра по компетентност за водорода на BMW в Гархинг, северно от Мюнхен.

Многобройни компоненти се произвеждат ексклузивно за водородния SAV, включително и в Additive Manufacturing Campus, центърът за компетентност на BMW Group за процеси на 3D печат, който също е част от пилотния завод. BMW iX5 Hydrogen преминава през всички редовни производствени стъпки от конструкцията на каросерията, лакирането и сглобяването до индивидуалната крайна проверка на качеството. След това всеки автомобил се подлага на задълбочена функционална проверка на тестовия полигон на BMW Group в Ашхайм.

BMW iX5 Hydrogen съчетава преимуществата на задвижването с нулеви локални емисии с великолепната пригодност за всекидневието и за дълги пътувания. Неговата технология с водородни горивни клетки е атрактивно допълнение и алтернатива на чисто електрическото задвижване. Това важи най-вече за клиенти, които държат на кратки спирания за зареждане и високи пробези, както и за региони, в които все още не е налична достатъчна инфраструктура за зареждане./ Autoclub.bg

RELATED ARTICLES

Most Popular